DE DEELECONOMIE: WEG MET DE PRODUCTIE- EN CONSUMPTIEMAATSCHAPPIJ!

Door Leonie - 21 maart 2017

Het principe van de deeleconomie

Binnen de reguliere economie leveren bedrijven een product of dienst aan consumenten of andere bedrijven. Deze traditionele vorm voor het aanbieden van een producten of diensten was jarenlang de standaard. Echter, de consumentenbehoefte verschuift van het aanschaffen en bezitten van producten, naar het kopen en delen van ervaringen.

Consumenten willen producten en diensten niet langer als individu gebruiken en hun ervaringen kunnen delen. Door te delen maken we op een slimme en efficiënte manier gebruik van wat we gezamenlijk bezitten. Deze verandering in consumentenbehoefte dwingt bedrijven om anders naar klanten en medewerkers te gaan kijken. Daar waar bedrijven zich traditioneel opstelden als aanbieders van producten voor individuele consumenten, bieden zij nu veelal een platform aan dat gedeeld gebruik van een product of dienst faciliteert. Wij laten de productie- en consumptiemaatschappij achter ons en verwelkomen de deeleconomie, waarbij we uitgaan van het met elkaar delen of hergebruiken van producten en diensten.

Wat heb ik met de deeleconomie

Ik ben zelf een groot aanhanger van de deeleconomie en maak dan ook veel gebruik van platformen die gedeeld gebruik faciliteren. Een voorbeeld hiervan is het boeken van vakantieaccommodaties via Airbnb. Wie wil er nu nog een hoop geld betalen aan een dure hotelketen om te slapen in een kamer met de afmetingen van een bezemkast? Ik in ieder geval niet. Airbnb is veel goedkoper, gezelliger en leuker. Je krijgt veelal een heel huis of appartement tot je beschikking en zit vaak midden in het bruisende centrum, in plaats van een lege elitaire hotelstrip. Bij het aanschaffen van producten kijk ik eerst op Marktplaats, om vrijwel altijd te slagen in het vinden van een gaaf exemplaar voor een zachte prijs. Foto’s en filmpjes worden natuurlijk direct gedeeld met vrienden via Youtube en Facebook. Ook leen of huur ik regelmatig goederen van mensen uit mijn buurt via Peerby. Immers, waarom zou ik een laminaatsnijder nieuw aanschaffen, wanneer mijn overbuurman er een te leen aanbiedt?

De deeleconomie heeft voor mij een aantal belangrijke voordelen. Zo hoef ik niet langer nieuwe producten of diensten aan te schaffen, wanneer ik deze niet in bezit heb. Ook hoef ik niet langer veel geld te betalen voor een te dure vakantieaccommodatie. Dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in de kosten. Daarnaast stelt de deeleconomie mij is staat om mijn ervaringen te delen met vrienden en kennissen. Ook helpt de deeleconomie bij het terugdringen van de overproductie en het individuele gebruik die onze maatschappij kenmerken. In een wereld waarin het klimaat opwarmt, er enorme zwermen plastic op onze oceanen drijven en we de aarde uitputten door fossiele brandstofwinning is dit een noodzakelijke ontwikkeling. Het op een efficiënte manier gebruik maken van elkaars goederen en diensten is in mijn ogen het minste wat we kunnen doen om de aarde, waar wij zoveel aan onttrekken, te ontlasten.

Daarom werk ik graag bij Toogethr

Deze overtuiging is dan ook een van de redenen dat ik bij Toogethr werk. Door ons platform dat het samen rijden van collega’s van en naar de werklocatie faciliteert, draagt Toogethr in grote mate bij aan de deeleconomie. Hiermee helpen wij de CO2-uitstoot, files en winning van fossiele brandstoffen te verminderen. Het is voor mij dan ook een aangename gedachte dat ik door mijn werk bij Toogethr een duurzamere samenleving en het ontlasten van onze aarde faciliteer. Een andere reden voor mij om bij Toogethr te werken is het feit dat wij een dynamische start-up zijn met een frisse kijk op de consumentenbehoefte. Wij maken samen rijden niet alleen eenvoudig maar vooral leuk. Bij Toogethr staat fun voorop, niet alleen in wat we leveren maar ook in wie wij zijn!

Toogethr is een ridesharing app die al binnen veel organisaties gebruikt wordt. Lees hoe je met ons het verschil kan maken.