DE SCHAARSE PARKEERGELEGENHEID BIJ ZIEKENHUIZEN

Door Leonie - 18 oktober 2017

Ziekenhuizen doen er alles aan om zowel patiënten en bezoekers als het eigen personeel parkeergelegenheid te bieden. Grote parkeergarages of terreinen vullen bij vrijwel ieder ziekenhuis een groot deel van de totale perceeloppervlakte. Bij de bouw en ontwikkeling van nieuwe ziekenhuizen is de parkeergelegenheid veelal één van de hoogste prioriteiten op de agenda.

Schaarste aan parkeergelegenheid

Ondanks de inspanningen om voldoende parkeergelegenheid te realiseren, blijkt in de praktijk dat de onophoudelijke toestroom van patiënten en bezoekers gecombineerd met het eigen personeelsbestand, simpelweg te groot is. Ziekenhuizen worden zodoende alsnog geconfronteerd met grote uitdagingen op het gebied van parkeren. Het is voor ziekenhuizen van groot belang dat deze schaarste aan parkeergelegenheid wordt aangepakt, omdat het de core business van het ziekenhuis in gevaar brengt. Patiënten dienen namelijk zo goed mogelijk geholpen te worden en dus ook dicht bij de hoofdingang te kunnen parkeren.

Parkeren ziekenhuis stress

Oplossingen voor parkeerdruk

Enkele ziekenhuizen hanteren het beleid dat werknemers die binnen een straal van 10 kilometer van het ziekenhuis woonachtig zijn, niet meer met de auto dienen te arriveren. Zij komen per fiets of openbaar vervoer naar het ziekenhuis. Een andere oplossing om de parkeerdruk bij ziekenhuizen te verminderen is carpoolen. Als de werknemers van ziekenhuizen samenrijden naar de werklocatie, zijn er meer parkeerplaatsen beschikbaar voor patiënten en bezoekers. Op die manier kan Toogethr met ziekenhuizen samenwerken om het parkeerprobleem een halt toe te roepen. Daarnaast levert Toogethr een bijdrage aan de veiligheid. De app zorgt er namelijk voor dat verplegers en verpleegsters met avond- of nachtdiensten een reismaatje hebben om mee terug naar huis te rijden. Ook werkt de app feilloos samen met de recentelijk in de zorg geïntroduceerde 12-uursdienst. Naast bovengenoemde maatregelen kan ook jij als bezoeker iets doen om de parkeerdruk bij ziekenhuizen te verlichten:

  • In een wijk nabij het ziekenhuis parkeren in plaats van op het ziekenhuisterrein
  • Met het openbaar vervoer of per fiets naar het ziekenhuis reizen

Als we allemaal ons steentje bijdragen, zijn de parkeerproblemen bij ziekenhuizen binnen de kortste keren verleden tijd.

Toogethr is een ridesharing app die al binnen veel organisaties gebruikt wordt. Lees hoe je met ons het verschil kan maken.