Insights

Terugkeer naar een nieuwe realiteit

Terugkeer naar een nieuwe realiteit
by
Maarten Stoffels
Deel

De kantoren gaan langzaamaan weer open. Sinds begin juni mogen werknemers weer één dag per week naar kantoor, zolang het aantal aanwezigen niet hoger is dan 20% van het totale personeel. Dat we in de toekomst weer volledig naar kantoor kunnen is zeker. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat de rol van het kantoor structureel veranderd lijkt te zijn. Werkgevers zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit van de Future Workplace.

Een flexibele werksituatie blijft de norm

We hebben het afgelopen anderhalf jaar allemaal de voordelen van thuiswerken ervaren. In eerder gepubliceerd onderzoek van Toogethr, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel, geeft 70% van de ondervraagde werknemers aan dat het thuiswerken hen goed tot zeer goed bevalt. Dat komt met name doordat ze geen tijd meer hoeven te besteden aan woon-werkverkeer. Daarnaast worden de betere balans tussen werk en privé én de mogelijkheid om de werktijden meer zelf in te delen als belangrijkste voordelen genoemd. Daarentegen laat ook het gebrek aan sociaal contact met collega’s zich merkbaar voelen. Bijna twee derde van de ondervraagden mist het spontane contact op kantoor en meer dan de helft vindt het jammer niet fysiek te kunnen overleggen met leidinggevenden.

De genoemde voordelen van thuiswerken dragen er ongetwijfeld aan bij dat werknemers in de toekomst gemiddeld nog maar 3 dagen naar kantoor willen gaan, ten opzichte van de gemiddeld 4,4 dagen voor corona. Het is dan ook aan de werkgevers om vorm te geven aan deze nieuwe manier van werken én na te denken welke invloed deze flexibilisering van arbeid heeft op de manier waarop het kantoor ingericht moet worden.

Werkgever van de toekomst

Meer ontmoetingsruimtes, minder fysieke werkplekken en optimale ondersteuning van werknemers in hun thuiswerksituatie. Voor werkgevers die luisteren naar de wensen en behoeften van hun werknemers, zijn dat de elementen die de Future Workplace vormgeven. Maar het zijn niet alleen uw werknemers die verwachten dat hun werkgever deze onomkeerbare trend volgt. Ook om als organisatie nieuwe mensen aan te trekken en jong talent voor langere tijd aan u te binden, zal u een aantrekkelijke werksituatie moeten creëren.

Een aantrekkelijke werksituatie is essentieel om jong talent voor langere tijd te binden.

Hét moment voor gedragsverandering

De huidige ontwikkelingen sturen niet alleen een herinrichting van de werkomgeving aan, het is voor werkgevers ook het ideale moment om werknemers mee te nemen in thema’s als mobiliteit en duurzaamheid. Aangezien er tijdens de werkweek minder mensen op kantoor worden verwacht en de werktijden flexibeler ingedeeld zullen worden, is het een goed moment om uw parkeerbeleid onder de loep te nemen. Realtime inzicht in de bezetting is essentieel om uw parkeercapaciteit te optimaliseren. Daarbij kunt u bijvoorbeeld onbezette parkeerplekken verhuren aan derden. Het slimme parkeermanagementsysteem van Toogethr is het perfecte hulpmiddel om uw parkeerbeleid verder te optimaliseren.


Dit is het moment om uw werknemers mee te nemen in thema’s als mobiliteit en duurzaamheid.


Met de zomer voor de deur is het ook het ideale moment om terugkerende werknemers kennis te laten maken met andere vormen van mobiliteit. Door ze bijvoorbeeld te stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets en minder van de auto, draagt u bij aan de duurzaamheidsdoelen binnen uw organisatie én creëert u sportievere werknemers. Het gebruik van Toogethr Cycles maakt fietsen voor uw personeel namelijk leuker en socialer. Door de gereden fietskilometers te belonen, wordt het ook aantrekkelijker om op de fiets te stappen. Ook privé-kilometers worden daarbij meegerekend, waardoor de app zelfs interessant wordt voor werknemers die regelmatig van thuis uit werken.

Wilt u meer weten over de veranderingen die de Future Workplace met zich meebrengt en welk effect dit heeft op thema’s als mobiliteit en duurzaamheid? Lees er meer over in onze whitepaper.