Vijf manieren om duurzaam reisgedrag te stimuleren, zonder medewerkers te verplichten.

Hoe kun je duurzame mobiliteit stimuleren onder werknemers? Die vraag is in deze tijd relevant voor HR- en mobiliteitsmanagers. Niet alleen komen er steeds meer Haagse, Europese en lokale regels rondom duurzaamheid en mobiliteit, ook de markt vraagt erom. In de ‘war for talent’ is een aanbod met daarin bijvoorbeeld elektrische lease-auto’s tegenwoordig een pré. Nog mooier is als je al je medewerkers duurzaam in beweging krijgt. In dit artikel geven we je vijf tips over hoe je dit voor elkaar krijgt, zonder medewerkers te verplichten.

Centraal in duurzame mobiliteit staat dat bedrijven streven naar minder CO2-uitstoot. Dat past helemaal in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is ook een punt waarmee je tegenwoordig je imago op de arbeidsmarkt verbetert. En – eerlijk is eerlijk – het wordt daarnaast ook steeds meer verplicht. Bedrijven met 100 werknemers of meer moeten vanaf 2024 zakelijke en woon-werk-kilometers gaan bijhouden, om de CO2-uitstoot in kaart te brengen. Verder zijn er nog de plannen om in minimaal dertig Nederlandse steden zero-emissiezones in te stellen. Er komen tenslotte ook Europese regels aan om ondernemingen ‘gedwongen’ over te laten stappen op een volledig elektrisch wagenpark, tussen 2027 en 2030.

1. Geef inzicht en praat over duurzaamheid

In theorie zullen je medewerkers duurzame mobiliteit omarmen – bijna iedereen in de samenleving is zich bewust van klimaatverandering en de noodzaak om hier iets aan te doen. Maar stappen ze daadwerkelijk op de fiets en/of schakelen ze makkelijk over op elektrisch rijden? Mensen zijn gewoontedieren en veranderen hun gedrag meestal niet zomaar. Dat maakt gedragsverandering gecompliceerd. Wat helpt is als je helder maakt wat de gevolgen zijn van de mobiliteitskeuzes die medewerkers maken. De registratie van de werkkilometers kan hierbij van pas komen bij grotere bedrijven. Naast inzicht is voor echte verandering ook andere kennis nodig: zijn werknemers fysiek in staat om hun gedrag te veranderen, zijn ze gemotiveerd, zijn er andere belemmeringen? Daarom is het goed om in gesprek te gaan met je collega’s over duurzame mobiliteit. 

2. Beloon duurzaam gedrag

Iemand belonen is een beproefde methode bij gedragsverandering. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hogere kilometervergoeding als medewerkers op een duurzame manier naar het werk reizen. Een spaarsysteem is ook mogelijk. Hierbij leveren duurzaam afgelegde kilometers spaarpunten op, die je kunt verzilveren in een webshop of bij een lokale ondernemer. Ook mooi en effectief: iedereen spaart samen voor een goed doel.

3. Maak duurzaam reizen uitdagend

Dit is een instrument dat je misschien zult herkennen uit sportapps als Strava: lanceer een challenge en je collega’s gaan meer en enthousiaster fietsen. De Cycles applicatie van Toogethr heeft zulke challenges. Je verdient als gebruiker punten als je fietst. Dit kan individueel, of bijvoorbeeld als een team collega’s of een afdeling binnen een bedrijf. Om van de uitdagingen blijvertjes te maken, stelt Toogethr een contentkalender op, zodat de verschillende challenges zich opvolgen en gebruikers betrokken blijven.

4. Zorg voor een geleidelijke overgang naar duurzaam reisgedrag

De stap naar duurzame mobiliteit kun je ineens zetten, of langs de geleidelijk weg. Een plotselinge overstap is voor de acceptatie niet altijd de beste manier. Je kunt een medewerker ook al langer van tevoren informeren over de mogelijkheden voor een elektrische leaseauto, bijvoorbeeld een jaar voor een leasecontract afloopt. Je kunt bijvoorbeeld ook een proefperiode aanbieden voor het rijden met een elektrische leaseauto. 

5. Neem belemmeringen voor duurzaam reisgedrag weg

Fietsen je werknemers binnenkort veel vaker naar kantoor? Dan is het verstandig om te zorgen voor kleedkamers en douchegelegenheid. Zulke fysieke aanpassingen zijn belangrijk om de drempels voor het duurzame gedrag zo laag mogelijk te maken. Maar ook in sociaal opzicht zijn er misschien belemmeringen waar je wat mee moet als manager. Is de fietsende werknemer nog altijd een vreemde eend in de bijt? Of maak je als organisatie fietsen naar het werk de norm? Dus ook hier is inzicht en misschien ook een goed gesprek over duurzame mobiliteit – en wat dit in de praktijk betekent - een goed idee.

Wil je meer weten over duurzaam reizen van en naar het werk? Download onze whitepaper en lees alles over het reduceren van de CO2-voetafdruk.