IJmond Bereikbaar heeft met Toogethr de verkeersdrukte, parkeerdruk en CO2-uitstoot verlaagd door fietsen te stimuleren in de regio. Lees in deze case hoe.

IJmond Bereikbaar is een samenwerking tussen de 3 gemeenten uit de IJmond regio; Beverwijk, Heemskerk en Velsen, het bedrijfsleven in die regio en de omgevingsdienst IJmond. Samen streven ze naar het verlagen van de verkeersdruk tijdens de ochtend- en avondspits. In mobiliteitsbedrijf Toogethr heeft IJmond Bereikbaar een partner gevonden die duurzaam woon-werkverkeer verbetert door carpooling en fietsen te stimuleren. Minder files en minder CO2-uitstoot waren de grootste verwachtingen van IJmond Bereikbaar. De omgevingsdienst IJmond is een regionale kennispartner die gratis een mobiliteitsscan aanbiedt voor bedrijven en organisaties in de IJmond regio.

Lagere verkeersdrukte en lagere CO2-uitstoot

De omgevingsdienst IJmond, het bedrijfsleven en de IJmondgemeenten werken toe naar een rustigere spits, met meer fietsers en minder autokilometers. Ook wordt er ingezet op een goede infrastructuur, zoals de doorfietsroute. Bewust reizen is een belangrijk thema waarbij er wordt aangemoedigd om buiten de spits te reizen en je reis zoveel mogelijk met duurzame vervoermiddelen in te vullen om zo min mogelijk CO₂ uit te stoten.

IJmond Bereikbaar wilde meer duurzaam woon-werkverkeer

IJmond Bereikbaar was al bekend met Toogethr. In 2020 is een samenwerking gestart om de filedruk te verlagen door carpooling aan te moedigen. Tijdens de evaluatie kwam de wens bij IJmond Bereikbaar naar voren om meer duurzame woon-werkverkeer opties aan te bieden. Met Toogethr Cycles heeft IJmond Bereikbaar een extra middel om forenzen uit de auto te krijgen en te laten fietsen.

Implementatie en adoptie van fietsstimulering

Samen met Customer Success Manager Shafira Kormelink van Toogethr heeft de implementatie en adoptie van Toogethr Cycles plaatsgevonden. Wat willen we bereiken en hoe gaan we dat inrichten? Met deze 2 vragen begint het implementatieproces. Daaruit voort komen de communicatie- en activatieadviezen richting de werkgevers. De succesratio van fietsstimulering is vele malen hoger als er een duidelijke communicatiecampagne wordt opgezet. Dat gaat gepaard met de beloning die je geeft aan de werknemers.

Fietsende werknemers inspireren en activeren andere werknemers

Hoe meer mensen fietsen, hoe meer andere collega's geïnspireerd raken om ook te fietsen. In de afgelopen 2 jaar zien we een mooie ontwikkeling in het aantal fietsritten dat per dag wordt afgelegd. Er worden namelijk 3x zoveel ritten per dag gedaan in oktober 2023 vergeleken met januari 2021.

Daarnaast is de gemiddelde fietsrit 9,1 kilometer per gebruiker per dag. Dat is bijna het dubbele vergeleken met de gemiddelde fietsrit die in Nederland wordt afgelegd voor het woon-werkverkeer. Volgens het CBS werd er in Nederland namelijk 4,66 kilometer gefietst om van of naar het werk te gaan in 2022.

Enkele andere mijlpalen die zijn behaald:

  • Meer dan 405.000 fietsritten
  • Meer dan 3,8 miljoen kilometer is er fietsend afgelegd
  • Een CO2-besparing van 561.943kg

Fietsen is weer aantrekkelijk geworden.

Nick Ruiter van OD IJmond
Nick Ruiter van OD IJmond

Fiets-challenges bevorderen fietsen

De nadruk wordt gelegd op gedragsverandering om het fietsgebruik te bevorderen. Dit is waar IJmond Bereikbaar de samenwerking met Toogethr als bijzonder waardevol ervaart. Via Toogethr Cycles kunnen zij gamificatie inzetten om fietsgebruik in de omgeving te stimuleren. Om het succes verder te bevorderen, organiseert IJmond Bereikbaar met Toogethr Cycles ook fiets-challenges. Regelmatig kunnen gebruikers extra punten verdienen door uitdagingen succesvol af te ronden. In september werd de Back-TOO-Work challenge gehouden om mensen extra te stimuleren op de fiets naar werk te komen.

Fietsstimulering met Toogethr Cycles

Toogethr helpt organisaties met het verbeteren van hun mobiliteitsbeleid. Met Toogethr Cycles stimuleren organisaties hun werknemers om naar kantoor te fietsen in plaats van met de auto te komen. Dit heeft als voordeel dat werknemers vitaler zijn en minder vaak ziek zijn, voor organisaties verlicht het de parkeerdruk en verlaagt het de CO2-uitstoot.

Wil jij direct weten hoe je fietsstimulering snel en effectief kan inzetten om werknemers meer te laten fietsen?

Boek een demo met onze specialisten of download de whitepaper als je nog meer info wilt lezen.

Boek een vrijblijvende demo

Nieuwsgierig wat onze smartparking software voor jouw bedrijf kan betekenen? Boek dan een vrijblijvende demo met één van onze parkeerspecialisten.

Boek een demo