Duurzaam parkeerbeleid bij de meest innovatieve bedrijven anno 2022

We schreven eerder over de noodzaak van bedrijven om, voor zover ze daar nog niet mee begonnen waren, actief met het thema duurzaamheid aan de slag te gaan. Een duurzaam parkeerbeleid is een van de meest interessante instrumenten voor grote organisaties om hun carbon footprint terug te dringen. In dit blog geven we je een aantal voorbeelden van bedrijven die hun parkeerbeleid al hebben verduurzaamd met een aantal praktische, effectieve maatregelen.

Harde maatregelen zijn onvermijdelijk

Grote bedrijven met meer dan honderd werknemers moeten per 1 januari 2023 kunnen laten zien hoeveel CO2 hun werknemers in totaal door reizen uitstoten. Als grootste vervuiler binnen het zakelijke woon-werkverkeer krijgt de auto logischerwijs de meeste aandacht bij de maatregelen voor verduurzaming. Stimuleren van gebruik van alternatieve vervoersmiddelen is bij veel bedrijven al langer onderdeel van de gehanteerde duurzaamheidsstrategie. Met de verscherpte maatregelen van het kabinet wordt nu ook het parkeren op kantoor flink aangepakt.

 

Een bekend voorbeeld is Eneco. Op het hoofdkantoor zijn inmiddels flink wat werknemers hun parkeerrecht kwijtgeraakt door de genomen maatregelen. Daar kan je alleen nog maar parkeren wanneer het verschil tussen een treinreis en met de auto naar kantoor gaan groter dan 35 minuten is. Heb je een auto die meer dan 150 gram CO2 per kilometer uitstoot, dan kom je de parkeergarage niet meer in. En dan gaat het niet alleen over oude auto’s, er zijn genoeg merken die hier met hun uitstoot niet onder blijven. Na 2030 krijgen zelfs alle auto’s met verbrandingsmotor geen parkeerplek meer toegewezen.

 

Parkeren actief en positief ontmoedigen

Er zijn ook genoeg bedrijven waar het werknemers (nog) niet onmogelijk wordt gemaakt met de auto naar kantoor te komen. Parkeren wordt daarin veel gevallen ontmoedigd met compenserende alternatieven die werknemers moeten overtuigen de auto te laten staan. Een goed voorbeeld is het Havenbedrijf Rotterdam. Ze hebben de ‘harde’ maatregel genomen om geen parkeerplekken meer te huren voor werknemers. Deze moeten ze nu zelf betalen als ze toch besluiten met de auto te komen. Om dit reisgedrag actief te ontmoedigen bieden ze iedereen binnen het havenbedrijf een gratis ov-kaart aan.

 

Duurzaam parkeerbeleid vormgeven

Elk bedrijf geeft op z’n eigen manier invulling aan duurzaamheid en neemt maatregelen waarvan ze denken dat ze bijdragen aan gestelde klimaatdoelen. Het is wel belangrijk dat je je als organisatie realiseert dat voor elke parkeersituatie weer verschillende maatregelen nodig zijn om het gewenste effect te behalen. Een goed vertrekpunt is dan ook altijd om de huidige parkeersituatie nauwkeurig in kaart te brengen; doelgroepen, demografie en gebruiksgedrag. Formuleer vervolgens duidelijke beleidsregels waarom bepaalde werknemers wel en met name bepaalde werknemers juist níet gebruik mogen maken van jouw parkeerlocatie. Dit maakt het wat makkelijker om bepaalde maatregelen in te voeren:

 

●     Toekennen van parkeerrechten op basis van typeauto of mate van noodzaak (bijvoorbeeld wanneer je op een plek woont met slechte ov-verbinding).

●     Alleen nog parkeren met auto’s binnen vastgestelde hoeveelheid CO2-uitstoot.

●     Parkeren op afstand om de reis vervolgens met ov te vervolgen.

●     Slechts beperkte mogelijkheden om een plek te reserveren.

 

Toogethr Parking ondersteunt een duurzaam parkeerbeleid

Met het parkeermanagementsysteem van Toogethr heb je dé tool in handen op weg naar verduurzaming van jouw parkeersituatie. Inzicht in het parkeergedrag van werknemers levert namelijk waardevolle data op waarmee je de juiste beslissingen kan nemen. Toekennen van parkeerrechten en afschalen van parkeermogelijkheden voor werknemers worden daarmee vast onderdeel van een duurzaam parkeerbeleid.

 

Nieuwsgierig wat Toogethr kan betekenen voor jou? Boek dan gratis een demo met één van onze parkeerexperts. In een online gesprek van +-25 minuten leren we jouw situatie beter begrijpen en krijg je een demo op basis van de features die interessant zijn voor jou. Vanzelfsprekend staat het je te vrij wat te doen met de informatie. Boek direct een demo wanneer je de parkeersituatie op jouw kantoor wil verbeteren.