In 8 stappen uitgelegd hoe je de WKR gebruikt voor duurzame mobiliteit

De Werkkostenregeling (WKR) kan je gebruiken om het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer te verduurzamen. Lees in dit blog hoe je verduurzaamt.

De WKR in het kort uitgelegd

In de Werkkostenregeling heb je een fiscaal vrije ruimte waaruit je onbelast vergoedingen aan je werknemers verstrekken.  In 2023 is de hoogte van de fiscaal vrije ruimte bepaald op 3% over de eerste €400.000 van de totale loonsom, over de loonsom daarboven is het percentage 1,18. De som van de bedragen die daaruit voortkomt, noem je de fiscaal vrije ruimte.  Je kan bijvoorbeeld het kerstpakket vergoeden uit de vrije ruimte, maar ook andere zaken zoals een teamuitje of een verjaardagscadeau. Niet alles kan uit de vrije ruimte worden vergoed, daar is de gebruikelijkheidstoets voor die per bedrijf en bedrijfstak kan verschillen.

Naar verwachting wordt het percentage over de eerste €400.000 van de loonsom aangepast naar 1,92%. Het nieuwe kabinet moet daar een beslissing over nemen. De vrije ruimte over de loonsom boven €400.000 blijft 1,18%.

Bedrijven verduurzamen hun zakelijk en woon-werkverkeer

Veel bedrijven zijn druk bezig met het verduurzamen van het zakelijke en woon-werkverkeer. Een bekend voorbeeld is KPN; zij hebben strengere regels gesteld aan het verstrekken van een leaseauto en geven een hogere kilometervergoeding voor fietskilometers dan voor autokilometers. Veel grote bedrijven bevinden zich in de grote steden. Die grote steden breiden uit door nieuwbouwwoningen binnen de stadsgrenzen te bouwen, dit principe heet ‘inbreiden’. Dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid omdat de auto steeds vaker geweerd wordt.

Hoe kan ik de WKR inzetten voor het verduurzamen van woon-werkverkeer

Elk bedrijf moet gebruik maken van de WKR. De vrije ruimte binnen de WKR kan je inzetten om je werknemers te stimuleren op een duurzame manier naar kantoor te komen. Doordat we zien dat steden vooral rondom OV-knooppunten verdichten is het OV een goed alternatief. In de grotere steden wordt ook veel de nadruk gelegd op de verbetering van het fietspadennetwerk waardoor er complete fietsstraten ontstaan.

Tips om vanuit de WKR fietsen te stimuleren

De huidige kilometervergoeding van €0,21 kan je momenteel al onbelast verstrekken. Deze vergoeding geldt voor elk type vervoermiddel, dus zowel voor de auto als fiets als overige vervoermiddelen. Vanuit de vrije ruimte van de WKR kan je een extra vergoeding verstrekken die dus ook onbelast is. Vanuit de vrije ruimte kan je duurzame kilometers extra stimuleren door te plussen op de standaard kilometervergoeding van €0,21. In 2024 gaat de kilometervergoeding naar €0,23.

In plaats van een extra hoge fietskilometervergoeding kan je ook andere vergoedingen vanuit de vrije ruimte van de WKR aanbieden. Zo kan je bijvoorbeeld cadeaubonnen aanbieden, maar ook je eigen producten en/of diensten als bedrijf. Voor elke gefietste kilometer krijg je punten, en met een bepaald aantal punten kan er zelf een vergoeding worden gekozen.

Een fiets vergoeden voor je werknemers

Als werkgever kan je een fiets schenken aan je werknemers. Door een fiets te vergoeden, stimuleer je je werknemers om op een duurzame manier naar kantoor te komen. De kosten voor het schenken van een fiets tellen mee in de fiscaal vrije ruimte van de WKR. Naast het vergoeden van een fiets kan je als bedrijf ook zelf eigenaar blijven van de fiets en deze ter beschikking stellen. Andere mogelijkheden zijn een leaseregeling of een renteloze lening aanbieden.

Waarom je als werkgever je werknemers wilt laten fietsen

Meer fietsende werknemers betekent in eerste instantie fittere werknemers. Uit onderzoek is gebleken dat fittere werknemers een lager ziekteverzuim hebben, zich vitaler voelen en minder stress ervaren. Bovendien kan je op 1 parkeervak, 7 fietsen kwijt. Dat betekent dat je minder parkeerplaatsen nodig hebt als er meer werknemers te fiets komen. Ook reduceer je de eigen CO2-uitstoot en zorg je ervoor dat er minder verkeersdrukte is rondom het kantoorpand. De voordelen voor de werknemers zijn de beschikking over een nieuwe fiets en daarnaast dat hij die fiets ook privé mag gebruiken.

Hoe zet je fietsstimulering op?

Het beschikbaar stellen van een fietskilometervergoeding is al een stimulering op zich, evenals het vergoeden van de fiets zelf. Om fietsen het meest aantrekkelijke vervoermiddel te maken is het belangrijk dat fietsen naar werk de hoogste vergoeding krijgt toebedeeld. Je kan dit aantrekkelijker maken door een community van werknemers te maken, die op de fiets naar kantoor komen. Binnen deze community kunnen werknemers meedoen aan challenges waardoor de betrokkenheid wordt vergroot. Deze manier van fietsstimulering heet gamification; je voegt game-technieken toe aan iets dat geen game is.

Hoe je fietsstimulering met Toogethr succesvol maakt

Volgens het CBS fietste de gemiddelde Nederlander 4,66 kilometer per rit om naar werk te gaan in 2022. In diezelfde periode fietste de gemiddelde Toogethr Cycles gebruiker 9,22 kilometer per rit om op zijn werk te komen. We zien dat gebruikers van Toogethr Cycles extra vaak fietsen omdat ze hierin worden gestimuleerd. Zelfs als de herfstperiode begint, zien we dat gebruikers blijven fietsen omdat de stimulering het fietsen aantrekkelijker maakt.

Wil jij direct weten hoe je fietsstimulering snel en effectief kan inzetten om werknemers meer te laten fietsen?

Boek een demo met onze specialisten of download de whitepaper als je nog meer info wilt lezen.