Maak kennis met de Fietskoningin der IJmond

Mirjam de Bruijn is de eerste fietser die alle 20 persoonlijke challenges heeft behaald in de Toogethr Cycles app, waaronder de Tour-de-France challenge: 3460 km fietsen in 90 dagen. Een echte inspiratiebron binnen de community IJmond Bereikbaar! Wat is haar grote geheim en wat zijn haar gouden tips? In dit blog deelt Mirjam, personeelsadviseur bij Tabijn, en overigens ook Fietskoningin der IJmond, haar ervaringen.

De voordelen van fietsen

Er is het afgelopen jaar flink wat veranderd. Ik ben werkzaam bij Tabijn, een onderwijsorganisatie in Heemskerk. Waar mijn werk vroeger bestond uit het bezoeken van scholen met de auto, werk ik nu voornamelijk op kantoor. Ik was eigenlijk altijd al graag met mijn mountainbike op pad, dus ik dacht op een gegeven moment: waarom fiets ik niet eens een keer naar werk toe?

Het begon met één keer per week fietsen naar kantoor, maar dit werd al gauw twee keer, toen drie keer en daarna zelfs vijf keer. Aangezien ik 40 tot 45 minuten op de fiets zit, maak ik al zoveel woon-werk kilometers dat ik ‘s avonds niet meer hoef te sporten. En het allergrootste voordeel is dat ik mijn auto al een jaar niet meer heb gebruikt. Zo lever ik ook een positieve bijdrage aan het verminderen van CO2 uitstoot.

Toogethr Cycles heeft ervoor gezorgd dat ik doelen ben gaan stellen. Mijn doel is om per jaar ongeveer 12.000 km te fietsen. Dat betekent dat er 250 km per week en 1.000 km per maand op de teller staat. Ook ben ik meer bewust geworden van het feit dat fietsen naar werk enorm veel impact heeft op je gezondheid. Ik ben nu niet meer snel buiten adem en voel me fitter dan ooit!

Mijn doel is om per jaar ongeveer 12.000 km te fietsen


Samen onderweg

Meestal fiets ik alleen, collega’s wonen niet in de buurt en vinden al snel dat ik te hard fiets. Ik denk dat het binnen Tabijn trouwens wel bekend is dat ik een fietsverslaving heb. Er werd me zelfs een keer gevraagd of ik een telefoon kon meenemen voor een collega. ‘Dan spaar jij ook meteen voor mijn punten’, was het argument.

‘Gewoon lekker zelf op de fiets stappen!’, was mijn antwoord. Ondanks dat er weinig directe collega’s zijn die dezelfde kant op moeten, kom ik onderweg regelmatig IJmonders tegen die gebruik maken van de Toogethr Cycles app.

Gewoon lekker zelf op de fiets stappen


Uitdagingen op de fiets

Ik houd wel van een uitdaging en ik kijk niet snel meer ergens van op. Ik kwam ooit samen met mijn vriend op een doordeweekse dag op het spontane idee om een fietstour te doen in Edinburgh. Na mijn werk sprongen we op de fiets naar de boot in IJmuiden en kwamen we de volgende dag aan in Newcastle voor de start van onze fietstocht naar Edinburgh. Toen we terugkwamen in Nederland ben ik direct vanaf de boot naar werk toe gefietst om daar vervolgens een zakelijke meeting bij te wonen.

De Tour de France challenge was zelfs voor mij, als echte fietsfanaat, toch wel een uitdaging. Ik moest mijn doelstelling van 1.000 kilometer fietsen per maand voor deze challenge omhoog bijstellen naar meer dan 1.000 kilometer per maand. Dus dat was echt even een tandje bijzetten om dit doel te behalen. Het is voor mij een eer dat ik de eerste Toogethr Cycles gebruiker ben die de Tour de France challenge heeft volbracht. Mijn oorkonde staat nu nog thuis op de kast, maar hangt binnenkort zeker boven mijn bureau op kantoor (waar iedereen het kan zien)!


Een zichtbare gedragsverandering

Het is goed om te zien dat er een gedragsverandering plaatsvindt omtrent mobiliteit. Er worden meer lange afstanden op de fiets afgelegd en het is opmerkelijk dat mensen in mijn omgeving vaker de auto thuis laten staan. Ik denk overigens dat het nu een echte trend is om een elektrische fiets te hebben. Voor mij is het altijd een leuke uitdaging om e-bike fietsers bij te houden, ondanks dat ik meer wind vang door mijn fietstassen. Ik denk altijd maar zo: mijn accu gaat nooit leeg én ik hoef niet elke 100 kilometer bij een laadpaal te staan.

Mijn accu gaat nooit leeg, en ik hoef niet elke 100 kilometer bij een laadpaal te staan


De gouden tip

Een gouden tip? Ik denk niet dat die bestaat. Het is belangrijk om geen excuses te verzinnen en gewoon op de fiets te stappen. Begin één dag per week met fietsen naar je werk of maak een ommetje in je pauze wanneer je vanuit huis werkt. Kies een mooie zonnige dag uit, wanneer er niet al te veel wind staat. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat fietsen een echte verslaving kan worden, ook al kan je je dat nu nog niet voorstellen.

Ben je net als Mirjam geïnspireerd geraakt om meer te gaan fietsen of ben je op zoek naar een manier om ook jouw werknemers enthousiast te krijgen voor het fietsen van en naar werk? Neem gerust contact met ons op of download onze brochure hieronder. We denken graag met je mee.