Parkeerbehoefte: van inzicht naar oplossing

Op dit moment is thuiswerken nog steeds de standaard, maar er komt een moment dat we weer naar kantoor mogen. Hoe komen jouw medewerkers dan weer naar kantoor en wat gaat de parkeerbehoefte zijn? Dat is moeilijk inschatten, maar onze parkeercalculator helpt je op weg.

Minder ov, meer autogebruik

Dat onze manier van werken voorgoed veranderd is, is een ding dat zeker is. De precieze invulling is nog onzeker. Komt er een derde naar kantoor of toch een dikke 60 procent? Komen mensen twee dagen per week naar kantoor of vier? En hoe komen ze op kantoor? Uit onderzoek, dat wij samen met marktonderzoeksbureau Ruigrok Netpanel deden, blijkt, dat de helft van de werknemers graag weer naar kantoor wil. Het aantal mensen dat met het ov naar kantoor komt zal ongeveer halveren en het aantal mensen dat ervoor kiest om met de auto naar het werk te gaan, zal naar verwachting stijgen van 60% naar 67%, terwijl het aantal mensen dat op de fiets naar het werk gaat, min of meer gelijk blijft: 30%. Als mensen het ov gaan mijden, kiezen ze echt voor de auto of misschien toch voor de fiets? En als ze voor de auto kiezen, reizen ze dan samen of alleen?

Flexibel werken, flexibel reizen

Ook Patrick van Oppen van Loyens & Loeff zegt in dit interview met BNR dat hij verwacht dat meer mensen straks vaker vanuit huis zullen werken en slechts deels naar kantoor gaan: ‘Dat zie je gelijk goed op straat: als er één procent minder mensen met de auto de weg op gaat, heb je al gauw twee tot vijf procent minder files.' Behalve het veranderde woon-werkverkeer, wordt ook de functie van ons kantoor flexibeler, het zal meer een ontmoetingsplaats met een clubhuisgevoel worden dan het traditionele kantoor met – vaste of flexibele – werkplekken, zoals we dat kennen.

Gerichtere keuzes op basis van inzicht

Al die dingen gaan impact hebben op je parkeerbezetting, maar hoe speel je daar goed op in? Om je daarbij te helpen hebben wij de parkeercalculator in het leven geroepen. Daarmee kun je aan de hand van het aantal personen op je locatie, de huidige bezetting, je parkeercapaciteit en de verwachte verdeling tussen fiets, auto en ov zien wat het effect op je parkeerbehoefte is. Op basis van het inzicht dat dat je geeft, kun je gerichte keuzes maken voor je parkeer- en mobiliteitsbeleid. Verwacht je dat je te weinig parkeerplaatsen zal hebben, dan kun je mensen stimuleren vaker de fiets te pakken of meer samen te reizen. Zo zeggen mobiliteitsexperts in dit artikel dat niet meer asfalt, maar ander gedrag een oplossing is voor het fileprobleem. En daarmee wellicht ook voor de overbezetting van jouw parkeerplaatsen. Maar ook als je te veel parkeerplaatsen blijkt te hebben, is het goed dit te weten, zodat je met die extra parkeerplekken iets zinnigs kunt doen.

Nieuwsgierig?

Inzicht is één van de pijlers onder onze mobiliteitsoplossingen. Als je weet hoe mensen naar hun werk reizen en wat de werkelijke parkeerbehoefte is, kun je op basis van dat inzicht gerichte keuzes maken voor het parkeer- en mobiliteitsbeleid. Bereken hier je parkeerbehoefte en download ons advies op basis van jouw uitkomst.