Weten wat je kan verdienen met je parkeerterrein?

Meer en meer binnensteden worden autoluw terwijl er steeds meer mensen bijkomen en het autobezit toeneemt. Enerzijds neemt het aantal openbare parkeerplekken af, anderzijds zijn er bedrijven met een leeg parkeerterrein in de avonden en weekenden. Voor bedrijven met een parkeerterrein biedt de autoluwe ontwikkeling kansen om geld te verdienen met hun parkeerterrein.

Ontmoediging van autogebruik

Een autoluwe stad is een stad die weinig gemotoriseerd verkeer heeft. Het gaat hierbij voornamelijk om de historische binnensteden van zowel middelgrote als grote steden. Gemeenten voeren een actief beleid om hun binnensteden autoluw te krijgen, omdat ze er een gezondere en veiligere omgeving van willen maken. Gemeenten ontmoedigen autogebruik door onder andere:

 • Openbare parkeerplekken te verwijderen
 • Parkeertarieven te verhogen
 • Wegen af te sluiten
 • Fietsstraten te maken waar de auto te gast is
 • Parkeervergunningen in te voeren voor bewoners

Meer auto’s, meer mensen, duurder OV

In 2023 zijn er 180.000 meer auto’s op de Nederlandse wegen bijgekomen ten opzichte van het jaar ervoor. Bovendien is er door het CBS becijferd dat er een verwachtte toename naar 18 miljoen inwoners in 2024 plaatsvindt. Als we ook in ogenschouw nemen dat het openbaar vervoer duurder wordt in de komende jaren, kunnen we aannemen dat de auto populair blijft.

Lege parkeerterreinen

29 grote en middelgrote gemeenten voeren beleid om in de komende 5 jaar autoluw te worden. De auto gaat een steeds minder prominente rol spelen in de openbare ruimte. Er komen meer mogelijkheden voor mensen om te verblijven, wandelen en fietsen in de openbare ruimte. Bovendien wordt er meer groen aangelegd om de kwaliteit van het verblijf te verbeteren. Steeds minder ruimte voor de auto terwijl er meer auto’s en meer mensen bij komen in Nederland, en het openbaar vervoer wordt duurder. Tegelijkertijd zien we dat bedrijven die in en rondom binnensteden gevestigd zijn, vrijwel lege parkeerterreinen hebben in de weekenden en op doordeweekse avonden. Uit onze data blijkt dat parkeerterreinen voor nog geen 2% gevuld zijn in de weekenden en op doordeweekse avonden.

Hoe kunnen bedrijven hierop in spelen

Op momenten dat parkeerterreinen van bedrijven leeg staan, en er vraag is vanuit bewoners uit de directe omgeving en/of dagjesmensen om te parkeren, is er voor bedrijven met een parkeerterrein een grote kans. Omwonenden die reguliere werktijden hebben, kunnen parkeren op de momenten dat medewerkers van het bedrijf naar huis zijn. Dagjesmensen die een avond of dag de stad in willen doen dat over het algemeen ook op momenten dat zakelijke parkeerterreinen vrijwel leeg staan. Dit biedt bedrijven de kans om hun lege parkeerterrein te ontsluiten voor particulieren waarmee bedrijven omzet kunnen genereren met hun parkeerterrein.

Locatie bepaalt jouw omzet:

 • De gemiddelde grootte van een zakelijk parkeerterrein bestaat uit 150 parkeerplekken
 • Uit onze data blijkt dat in de weekenden gemiddeld 2% bezet is, dat zijn 3 bezette parkeerplekken
 • Er zijn dus 147 vrije parkeerplekken per weekenddag
 • De 147 parkeerplekken zijn 24uur per weekenddag beschikbaar: 147*24 = 3.528
 • Het gemiddelde parkeertarief in Nederland is €3,80 per uur
 • Per weekenddag is de potentiële omzet 3.528*€3,80 = €13.406,40
 • Voor 1 heel weekend gaat het om extra inkomsten van: €13.406,40*2 = €26.812,80

Dat is bij 100% bezetting. De locatie van het parkeerterrein is essentieel voor de te behalen parkeerbezetting.

Denk daarbij onder andere aan de stad, afstand ten opzichte van de binnenstad, nabijheid van openbaar vervoer, afstand tot ontsluitingswegen en of er evenementenlocaties in de directe omgeving zijn.

Jij hebt de controle over jouw parkeerterrein

Je bepaalt zelf hoeveel en op welke momenten je parkeerplekken beschikbaar stelt. Je bepaalt ook zelf het parkeertarief. Met Toogethr Parking kan je je parkeerterrein ontsluiten op momenten dat je bezetting laag is. In het dashboard geef je de beschikbaarheid aan. Het dashboard is gekoppeld met onze partner EasyPark. De beschikbare plekken worden via de EasyPark app aangeboden aan hun miljoenen geregistreerde gebruikers.

De persoonsgegevens van de parkeerder zijn bekend

Elke parkeerder die parkeert, is een geregistreerde gebruiker waardoor we altijd inzicht hebben in wie er parkeert. Het kenteken is vooraf bekend, en wordt geregistreerd bij aankomst op en vertrek van het parkeerterrein. Daarmee weten we de persoonsgegevens van de parkeerder en zijn of haar kenteken.

Je hebt er zelf verder geen omkijken meer naar. Het enige dat je hoeft te doen, is jouw parkeerplekken beschikbaar stellen en een parkeertarief instellen. Wil je een gedetailleerde verwachting voor jouw parkeerterrein?

Vul het contactformulier in met jouw gegevens en we maken een berekening voor jouw situatie.