Elektrificatie in de EU: de huidige regelgeving

De EU is sinds 2020 op weg naar een volledig klimaatneutraal 2050. Elektrisch rijden speelt een belangrijke rol binnen dat beleid. Zowel de EU als de Nederlandse overheid stimuleren deze veelbelovende trend. Maar blijven ze dat ook doen? Hoe staat het met de regelgeving rondom elektrificatie in de EU?

Hoe kijkt het kabinet tegen elektrische mobiliteit aan?

Sinds 2 juli 2024 heeft Nederland een nieuw kabinet en – voor het eerst in 14 jaar – een nieuwe premier. Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Barry Madlener versoberde de regelingen rondom elektrische mobiliteit. Hij gaf aan dat de elektrificatie van het wagenpark daardoor wellicht vertraging oploopt, maar gewoon blijft doorgaan.

  • Op 1 januari 2025 zijn elektrische personenauto’s niet meer vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). In dat jaar geldt een korting van 75% op de MRB. Die zakt vanaf 2026 naar 25% en vervalt vanaf 2030. Over deze maatregel wordt in het voorjaar van 2025 opnieuw overlegd.
  • De EU heeft een invoerheffing op Elektrische Voertuigen uit China ingesteld. Deze kan oplopen tot 45%. Lagere productiekosten en meer concurrentie compenseren deze prijsverhoging deels.
  • IenW werkt samen met andere overheden aan de uitrol van laadinfrastructuur in Nederland. Hierover zijn afspraken gemaakt via de Nationale Agenda Laadinfrastructuur.
  • Met het programma Digitale Infrastructuur Logistiek wil IenW data over goederenvervoer en logistiek beter delen tussen bedrijven en overheden. Dit moet datagestuurde aanpassingen en verbeteringen stimuleren.

Gebruik elektrische auto’s blijft toenemen

In 2023 haalden elektrische personenauto’s hun tegenhangers op diesel voor het eerst zakelijk in. Het CBS noteerde 5,9 miljard volledig elektrisch gereden zakelijke kilometers tegen 3,6 miljard op diesel. Benzineauto’s bleven favoriet met 13,9 miljard zakelijke kilometers.

Nederland importeerde in 2023 voor 1,1 miljard euro aan elektrische auto’s uit China. Dat is dertien keer meer dan in 2022. De 3 grootste leveranciers zijn:

  1. Duitsland (4,3 miljard euro)
  2. België (1,1 miljard euro)
  3. China (1,1 miljard euro)

China steeg in 2023 van de twaalfde naar de derde plaats. Van de 1,1 miljard euro aan elektrische auto’s uit China wordt het grootste deel (0,7 miljard euro) via Nederland doorgevoerd.

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) ziet steeds meer zakelijke leaserijders elektrisch rijden. Het aandeel volledig elektrische, zakelijke personenauto’s steeg van 25% in 2022 naar 31% in 2023. Elektrificatie van bestelwagens steeg van 3% in 2022 naar 7% in 2023. Dat zit in de lift, maar staat nog in de kinderschoenen.


Aanpak van netcongestie

Elektrische voertuigen hebben laadpunten nodig. In Nederland stuurt de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) de uitrol hiervan aan. Zij streven naar een landelijk dekkend laadnetwerk in 2025. De teller stond eind 2024 op 83,1%. Binnen de meetmethodiek van NAL zijn er nog bijna 2.500 extra publieke laadpunten nodig om tot 100% te komen.

Uitrol van laadpunten is lastig omdat de afname van elektriciteit sneller stijgt dan het elektriciteitsnetwerk aankan. Deze zogenaamde netcongestie heeft gevolgen voor bedrijven die willen uitbreiden, bouwers die willen bouwen en ook voor het uitrollen van laadpunten.

Vanuit de overheid is het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) opgezet om netbeheerders, overheden en bedrijven samen tot oplossingen te laten komen. Vanuit het LAN is onder meer een handreiking opgesteld voor gemeenten en provincies. Die kunnen daarmee netbewust laden opnemen bij aanbestedingen voor publieke laadinfrastructuur. De hoeveelheid beschikbare stroom voor laadpunten kan bij piekbelasting worden teruggeschroefd.


Slimme bedrijven kiezen voor slim opladen

Slimme bedrijven kunnen er zelf voor kiezen om efficiënter met beschikbare laadpalen om te gaan. Dat kan bijvoorbeeld met Smart Charging van Toogethr. Deze app werkt met de hardware van meer dan 25 laadpaalfabrikanten en de backend software van meer dan 15 leveranciers.

De beheerder van de app bepaalt wie een laadpaal mag reserveren en op welke momenten dat kan. Medewerkers, huurders en bezoekers gebruiken vervolgens de app om een laadpaal te reserveren. Als alle laadpalen gereserveerd zijn, krijgen gegadigden een plaats in de slimme wachtrij van de app.

Door met tijdsloten te werken, wordt laadpaalkleven ontmoedigd. Laadpaalklevers krijgen een bericht als ze buiten hun tijdslot de laadpaal bezet houden.

Zeker met de toename van hybride werken is een app om parkeren in banen te leiden een goed idee. Het voorkomt parkeerfrustratie bij medewerkers. Organisaties kunnen beschikbare parkeerplekken én laadpalen efficiënt benutten.


Toogethr kijkt vooruit

We komen steeds dichter bij een volledig duurzaam, efficiënt én elektrisch wagenpark. Uiteraard brengt dit ook vragen met zich mee voor bedrijfsleiders, facility managers en medewerkers. Zijn er genoeg laadpunten op het terrein? Kan het netwerk het aan? Wie heeft er ‘voorrang’ bij elektrisch laden?

Samen met marktonderzoeksbureau Ruigrok hebben wij een uitgebreid onderzoek onder meer dan 200 bedrijven uitgevoerd over hun voorbereidingen op een volledig elektrisch wagenpark.

In het whitepaper vind je de resultaten van dit onderzoek en lees je wat jij kunt doen om deze uitdagingen op te lossen. Download het whitepaper