Elektrisch rijden als driver van jouw duurzaamheids-doelstellingen

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Nu meer dan ooit worden de mogelijkheden van elektrische mobiliteit door gebruikers en stakeholders benut voor het behalen van gestelde duurzaamheidsdoelen. Consumenten, bedrijven en overheid lijken zo gezamenlijk een volgende stap naar meer duurzame mobiliteit te zetten. Faciliteren van de benodigde infrastructuur om deze trend te ondersteunen is een volgende uitdaging. Plugz, partner van Toogethr, is een bedrijf dat met haar dienstverlening naadloos inspeelt op deze onomkeerbare ontwikkeling.

Elektrisch rijden en laadmogelijkheden, de cijfers

In 2035 wil de Europese Commissie dat er een verbod is op de verkoop van diesel- en benzineauto’s. De verwachting is dat tegen die tijd sowieso al 45% van het wereldwijde vervoer elektrisch is. Dat verbaast niet, gezien de explosieve groei van het gebruik van bijvoorbeeld de elektrische auto. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er begin 2021 ruim 525.000 elektrische en hybride voertuigen waren geregistreerd. Begin 2022 waren dat er meer dan 725.000, een stijging van bijna 38%.

 

In de berichtgeving over de elektrificatie van vervoer is er minder aandacht voor een prangende vraag. Hoe zorgen we ervoor dat de infrastructuur die elektrisch rijden mogelijk maakt, meegroeit met de toenemende behoefte aan het gebruik ervan? Om een duidelijk voorbeeld te geven; sinds 2015 is het aantal laadpunten met 485% gestegen, terwijl het aantal elektrische auto’s in dezelfde periode met bijna 3500% is toegenomen (1). Deze discrepantie vraagt om oplossingen die ervoor zorgen dat de door iedereen zo gewenste transitie naar duurzame mobiliteit geen vertraging oploopt.

 

Vraag en aanbod naar en van laadmogelijkheden bij elkaar brengen 

Er zijn gelukkig steeds meer bedrijven die de urgentie van kwalitatieve en kwantitatieve laadmogelijkheden herkennen en de laadinfrastructuur met professionele laadoplossingen ondersteunen. Zo ook start-up Plugz, die met een innovatieve middleware solution de vraag naar en het aanbod van elektrische laadpalen bij elkaar brengt. In de praktijk betekent dit dat gebruikers en laadpunten op een efficiënte manier aan elkaar gekoppeld worden, zodat het gebruik van laadpalen wordt geoptimaliseerd. Zeker in een periode waarin het aantal laadmogelijkheden nog achterblijft bij de vraag én bedrijven moeite hebben om aan de behoefte van hun werknemers te voldoen, biedt Plugz een welkome oplossing.

 

Roel Pennings, oprichter van Plugz, denkt dat hun oplossingen goed van pas komen in het huidige kantoorlandschap. “Voor de kantoren en vastgoed geldt al langer dat de vierkante meters en energie schaars zijn, dus je kunt niet veel meer laadpalen plaatsen. Dat zit op een gegeven moment gewoon vol. Meer halen uit wat je al hebt, is dan de beste optie. Alleen heb je daarvoor slimme software nodig die vraag en aanbod op een efficiënte manier aan elkaar verbindt. Dat is waar we goed in zijn.”

 

Toogethr en Plugz samen op weg naar een duurzame toekomst

Toogethr en Plugz werken samen in hun gedeelde ambitie om de werkomgeving van de toekomst zo duurzaam mogelijk te maken. Roel Pennings denkt dat de verschillende perspectieven van waaruit beide bedrijven dat doen goed samengaat. “Onze missie en strategie komen op vrij veel vlakken overeen, alleen Toogethr kijkt naar de parkeerplekoptimalisatie en wij zijn goed in laadpaaloptimalisatie. Voor ons is het een mooie kans om tussen de klanten van Toogethr en de laadpaalexploitant in als reserveringsportal te fungeren. Daardoor weten werknemers niet alleen of er een parkeerplek beschikbaar is, maar ook of er nog plek is om hun elektrische auto op kantoor op te laden of dat ze van ons publieke netwerkgebruik moeten maken net buiten kantoor. Deze customer journeys zijn we nu samen aan het uitwerken en ik kijk uit naar een mooie toekomstige partnership.”

 

Wil je meer weten over onze partnership met Plugz en hoe we hiermee de laadgarantie voor werknemers ook binnen jouw werkomgeving optimaal kunnen integreren? Neem contact met ons, we gaan graag met je in gesprek.

 

(1) Bron: Onderzoek Independer ‘22, op basis van gegevens van de RDW en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)