Elektrisch vervoer kleurt de toekomst van parkeren

Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit snel. De behoefte aan passende infrastructuur om aan de toenemende vraag te blijven voldoen groeit evenredig hard mee. Het is dan ook niet gek dat we steeds meer laadpalen in het straatbeeld terugzien, maar ook bedrijven moeten actief aan de slag om laadoplossingen te creëren voor hun werknemers en bezoekers. Is jouw organisatie al actief bezig met het herinrichten van de parkeeromgeving?

Elektrisch rijden, we gaan steeds meer voor duurzame mobiliteit 

Elektrisch rijden is een belangrijk onderdeel van een duurzamere toekomst. Waar de aanschaf van een elektrische auto een aantal jaren geleden nog alleen mogelijk was voor de happy few, zorgen subsidies en andere regelingen inmiddels voor een brede toegankelijkheid. Het gebruik van de elektrische auto stijgt snel en de toepassingen van elektrisch vervoer zullen de komende jaren steeds meer zichtbaar worden. De verwachting is dan ook dat in 2035 al 45% van het wereldwijde vervoer elektrisch is.  

Natuurlijk leven we met z’n allen steeds bewuster en proberen we op microniveau onze bijdrage te leveren aan een schoner milieu, maar je hebt een ambitieuze overheid nodig om de ingezette ontwikkeling naar meer duurzame mobiliteit daadwerkelijk te kunnen versnellen. Om de weg naar duurzaamheid kracht bij te zetten, heeft de overheid gesteld dat in 2030 alle nieuwe geregistreerde auto’s elektrisch zijn. Daarnaast zal de overheid vanaf 2025 boetes uit gaan delen aan bedrijven die de maximaal toegestane hoeveelheid CO2-uitstoot per werknemer overschrijden. Deze maatregel dwingt bedrijven veel meer elektrisch te gaan denken, met een duurzamer wagenpark en parkeerbeleid als gewenst gevolg.

 

Elektrisch vervoer en parkeren

Uit eerder gepubliceerd onderzoek van Toogethr begin dit jaar blijkt dat 10% van de ondervraagden behoefte heeft aan meer oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s wanneer ze naar kantoor komen. Dat lijkt nog vrij laag te zijn tegen de achtergrond van de (verwachte) sterke groei die elektrische mobiliteit momenteel laat zien. Het risico bestaat dat huidige parkeeraccommodaties snel verouderd zijn, omdat ze niet voorzien in de benodigde infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s. De moeilijkheid zit ‘m er echter in dat veel parkeerlocaties nog ‘vastzitten’ in bestaande afspraken en niet zomaar even verbouwd kunnen worden naar een model dat rekening houdt met voldoende laadvoorzieningen.

 

Terry Schipper, Associate Director bij CBRE Nederland, voorziet dan ook problemen wanneer eigenaren en beheerders nu niet met hun parkeeromgeving aan de slag gaan. “Dan zitten ze over vijf jaar met huurders om de tafel, omdat ze niet hebben voorgesorteerd op de forse groei van het aantal elektrische auto’s. Als je wilt dat iedereen met een elektrische auto een eigen vaste parkeerplaats heeft, moeten al deze parkeerplaatsen van een laadpaal worden voorzien. Dat is niet efficiënt en onnodig duur. Flexibiliteit is dus een must om op die verandering te kunnen anticiperen.”

 

Ook volgens Mark Riemslag, adviseur bij Spark en productmanager parkeermonitor bij Monit, is flexibiliteit een must. “Als je nu een parkeervoorziening bouwt, houd er dan in ieder geval rekening mee dat de infrastructuur om te laden er straks is. Zorg er daarnaast ook voor dat de garage flexibel ingericht wordt, zodat je in de toekomst altijd de mogelijkheid hebt de garage een andere bestemming te geven.”

Parkeerplekken reserveren om op te laden

Heb je al een parkeerlocatie met laadpalen, maar zijn er meer werknemers met elektrische auto’s dan laadmogelijkheden, dan zal je duidelijkheid moeten krijgen wanneer deze werknemers naar kantoor komen. Het parkeermanagementsysteem van Toogethr biedt dan uitkomst. Door bijvoorbeeld een parkeerplek te kunnen reserveren, weten werknemers zeker dat ze hun auto op kunnen laden wanneer ze op kantoor komen. Het systeem geeft ook inzicht in het gebruik van de parkeerplekken en maakt duidelijk hoe groot de behoefte is aan extra laadvoorzieningen op jouw locatie. Met de verkregen gebruiksdata ben je beter in staat de juiste beslissingen te nemen.

 

Meer weten over de mogelijkheden van Toogethr Parking en hoe ons parkeermanagementsysteem ook voor jouw bedrijf kan werken, plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze experts. Het is een gesprek van+- 25 minuten, op een tijdstip naar jouw voorkeur.

 

Om een gesprek in te plannen, klik hier.