
Waarschijnlijk rijden rond 2030 de meeste zakelijke rijders elektrisch. Maar hoe gaan al die mensen hun auto elektrisch laden? Voor nieuwe bedrijfspanden is 1 laadpaal per 10 parkeerplaatsen verplicht, maar is dat genoeg? Is het verstandig om meer te investeren, of gaan laadproblemen vanzelf over?
De Europese richtlijn rondom energieprestaties van gebouwen stelt 1 laadpaal per 20 parkeerplaatsen bij bestaande bedrijfsgebouwen verplicht. Bij nieuwbouw is dat 1 laadpaal per 10 parkeerplaatsen. Daarnaast moet er 1 leidingdoorvoer per 5 plaatsen zijn. Daar is zonder veel extra werk een extra laadpaal te plaatsen.
Veelvoorkomende laadproblemen
Met de snelle toename van (zakelijk) elektrisch rijden lijkt dat bij lange na niet genoeg. De meeste bedrijven hebben met de volgende laadproblemen te maken:
- Onvoldoende laadpunten
- Netcongestie
- Laadpaalklevers
Is de facilitair manager aan zet om deze problemen op te lossen, of gaan we dankzij technologische ontwikkelingen hoe dan ook probleemloos elektrisch laden?
Lost technologie binnenkort alle laadproblemen op?
Het zou wel makkelijk zijn als nieuwe technologie alle laadproblemen voor ons oplost. Helemaal ondenkbaar is dat niet. Elektrische auto’s komen steeds verder op één lading en laden sneller.
1. Verder rijden
Hoe snel de actieradius van elektrische auto’s toeneemt, is goed te zien als we naar de Nissan Leaf kijken. Afhankelijk van het batterijpakket haalden de eerste modellen uit 2010 175 kilometer op één lading. Dat steeg naar 270 kilometer in 2017 en 385 kilometer in 2019—meer dan een verdubbeling in minder dan 10 jaar.
De actieradius blijft toenemen. Als je in 2025 kijkt naar de topscores van grote merken dan springt onder meer de Mercedes EQS eruit. Die heeft volgens de fabrikant een actieradius van 651 kilometer. De BMW i7 moet 619 kilometer kunnen halen. Dat begint aardig in de buurt te komen van benzineauto’s.
2. Sneller laden
Laden gaat ook sneller. Een Nissan Leaf had in 2015 gemiddeld 30 minuten nodig om 150 kilometer te kunnen rijden. In 2025 komt een Volvo EX30 na 20 minuten laden ongeveer 350 kilometer ver. Dat is deels te danken aan snellaadtechnieken. Daardoor is de laadtijd in 10 jaar vrijwel gehalveerd.
Ook efficiëntere accu’s dragen aan de grotere actieradius bij. Het aantal kilometers per kilowatt is in diezelfde tijd bijna verdubbeld. De recente aankondiging van een laadsysteem waarmee auto’s van fabrikant BYD na 5 minuten laden 470 kilometer kunnen rijden, geeft hoop voor de toekomst.
Onvoldoende laadpunten
Ondanks mooie toekomstvisioenen blijft investeren in elektrisch laden noodzakelijk. Toekomstverwachtingen zijn mooi, maar jouw medewerkers willen vandaag ook kunnen rijden en niet iedereen heeft de nieuwste zakelijke leaseauto. Bedrijven moeten ook rekening houden met tweedehands elektrische auto’s, plug-in hybrides en voertuigen met een kleinere actieradius.
Dat vraagt om aandacht voor deze punten:
- Zijn er voldoende laadpunten als er meer (tweedehands) elektrische auto’s op de bedrijfsparkeerplaats staan?
- Zijn de laadpalen aan vervanging toe? De eerste modellen hebben een technische levensduur van vier tot vijf jaar.
- Zijn er voldoende laadpalen voor de nieuwe generatie elektrische auto’s? Oudere modellen kunnen deze auto’s niet aan.
Om elektrisch rijden te ondersteunen is een afgewogen aanbod aan laadpalen nodig. Dat vraagt om investeringen, maar leidt ook direct naar het volgende grote probleem.
Netcongestie
Vraag en aanbod zijn op het stroomnet nog niet in balans. De beschikbare netcapaciteit is beperkt en in sommige regio's zelfs overbelast. Hierdoor ontstaan wachttijden en onzekerheden bij het uitbreiden van laadvoorzieningen. Laadproblemen oplossen door meer laadpunten aan te leggen, is daarom niet altijd mogelijk. Dat vraagt om efficiënte inzet van de beschikbare middelen.
Laadpaalklevers
Volgeladen elektrische auto’s die de laadpaal bezet houden—zogenaamde laadpaalklevers—verdienen bijzondere aandacht. Dit parkeergedrag wekt ergernis bij mensen die hun auto willen opladen. Met Smart Charging is dit probleem relatief eenvoudig op te lossen.
Medewerkers reserveren via een app vooraf een laadpaal of sluiten aan in een digitale wachtrij. Laadpalen werken alleen op basis van de app. Als de laadtijd verstreken is (of de accu vol zit) stuurt de app een bericht. Mensen kunnen hun auto verplaatsen voor ze een laadpaalklever worden, en de volgende kan de laadpaal gebruiken.
Laadproblemen op kantoor? Nergens voor nodig!
Smart Charging is eenvoudig te koppelen aan toegangs- en officemanagement software en integreert naadloos met alle bekende laadpaalsystemen. Je haalt hiermee ergernis weg bij elektrisch rijdende medewerkers en benut de beschikbare laadcapaciteit optimaal.
Achterover leunen om te zien wat de toekomst brengt, kan pas als acute laadproblemen zijn opgelost. Laadpaalbeheer van Toogethr maakt dat mogelijk. Benieuwd hoe snel het gaat met elektrisch rijden? Lees de whitepaper: de elektrificatie van het zakelijke wagenpark. Wil je direct aan de slag met Smart Charging? Plan dan een demo met één van onze parkeerspecialisten.