Hoe doe je als HR-manager de CO2-Rapportage?

In de wereld van maatschappelijk verantwoord ondernemen moeten bedrijven met 100+ medewerkers in Nederland hun CO2-uitstoot rapporteren. Hier is een handig overzicht, speciaal voor HR-managers.

Wat moeten bedrijven rapporteren?

Bedrijven moeten rapporteren over de zakelijke- en woon-werkmobiliteit van hun medewerkers. Dit omvat alle vervoermiddelen, verdeeld in zakelijke mobiliteit (werkgerelateerde ritten) en woon-werk mobiliteit (tussen huis en werkplek).

Over welke medewerkers moeten bedrijven rapporteren?

Alle medewerkers binnen dezelfde vestiging (of verschillende vestigingen als er meerdere zijn) onder hetzelfde KvK-nummer tellen mee. Een medewerker is iemand met een arbeidsovereenkomst voor minimaal 20 betaalde uren per maand. De peildatum is 1 januari van het jaar waarover gerapporteerd wordt, ongeacht wijzigingen in dat jaar.

Leaseauto's en wagenparken

Voor bedrijven met lease- of eigen auto's is nauwkeurige CO2-rapportage nodig. Als auto's een ritregistratiesysteem hebben gekoppeld aan het voertuigtype, is er een basisbestand. Bestuurders moeten de aard van elke rit aangeven: privé, zakelijk of woon-werk.

Als onderscheid niet mogelijk is, gebruik de forfaitaire methode. Bereken zakelijke kilometers door woon-werk en een vast privégebruik van totale jaarkilometers af te trekken. Dit proces geldt per vervoermiddel en brandstof.

Zakelijke kilometers op bedrijfsfietsen

Voor bedrijven die fietsen stimuleren, is het vastleggen van ritten cruciaal. Geen specifieke gegevens? Gebruik gemiddelde afstanden:

  • Fiets: 3,6 km
  • E-bike: 5,9 km
  • Speed pedelec: 8,2 km
  • Bromfiets: 8,2 km
  • Scooter: 8,2 km

Vermenigvuldig met het aantal ritten en corrigeer voor woon-werkafstanden en 7% privégebruik. Geen totaal aantal fietsritten? Houd een enquête onder medewerker.

Mobiliteitsdienstverleners

Bedrijven met externe mobiliteitsdienstverleners moeten worden gecategoriseerd:

  • Dienstverleners per vervoermiddel: OV, deelauto's of -fietsen
  • Dienstverleners met geïntegreerde oplossingen: Apps registreren kilometers en koppelen ze aan vervoerwijzen
  • Dienstverleners voor mobiliteitsregistratiehulp

Declaraties voor zakelijke mobiliteit

Verzamel deze via een declaratiesysteem of -formulier, met details zoals vervoermiddel, brandstoftype en afstand.

Woon-werk mobiliteit

Gebruik ritregistratie of houd jaarlijks een enquête tijdens maart-mei of september-november. Deze 2 tijdsperiodes zijn belangrijk om aan te houden, omdat die representatief zijn voor de gemiddelde vervoerwijzen.

HR-managers zijn cruciaal in de transitie naar duurzaam reizen

Samenvattend, voldoen aan CO2-rapportage voor grote bedrijven vraagt aandacht. Door voorgeschreven methoden te begrijpen, spelen HR-managers een cruciale rol in een duurzame toekomst.

Wil je meer weten over het verduurzamen van de mobiliteit? Lees onze ‘Duurzaam Reizen’ whitepaper.