Dankzij regelgeving vanuit de overheid, bewustwording van mensen en een groeiend aanbod van elektrische auto’s kiest de zakelijke rijder steeds vaker voor elektrisch rijden. Op de parkeerplaats bij het kantoor komen dus steeds meer elektrische auto’s te staan. Er komt een moment, ook al lijkt het nog ver weg, dat het leeuwendeel van de auto’s elektrisch is. En die willen natuurlijk allemaal graag kunnen opladen. Veel bedrijven lopen al tegen laadproblemen aan of gaan daarmee te maken krijgen. Onvoldoende laadpunten, het netwerk dat het niet aankan, volgeladen auto’s die een laadplek blijven bezetten en onduidelijkheid over wie er ‘voorrang’ moet krijgen. Wat moet je daar nu mee als facilitair manager? Zijn laadproblemen iets wat door technologische ontwikkeling vanzelf overwaait of moet je er serieus mee aan de slag? Wij zetten de voors en tegens op een rijtje.
Het waait wel over
Laadproblemen zijn er, maar ze zullen vanzelf verdwijnen is een legitieme gedachte. Het belangrijkste argument daarvoor is de snelle technologische ontwikkeling van elektrische auto’s. Was de actieradius tien jaar geleden misschien maar 100 km, de nieuwste modellen van bijvoorbeeld Mercedes en Audi halen met gemak 500 of 600 km. En het zakelijk rijgedrag is veranderd sinds corona. “Niemand rijdt bij ons nog 60.000 km per jaar” is een uitspraak van de facility manager van EY en zij zijn daarin natuurlijk niet de enige. Dat zorgt voor een dalend aantal laadmomenten per auto en dus een lagere laadbehoefte.
Tel daarbij op de opkomst van snellaadlocaties. Laden kan hier straks binnen tien minuten. Verschillende partijen waaronder de grote oliemaatschappijen zetten hierop in. Zo wil Shell een grote speler worden op dit gebied. Met de aankoop van startups verzekeren zij zich van kennis en expertise. Laden is straks dus minder vaak nodig, kan steeds sneller en op meer plekken. Waarom zou je dan nog aan de slag moeten met de laadinfrastructuur op kantoor?
Je moet er (nu) iets mee
Het wagenpark van nu is er nog wel even. Oudere modellen en plug-in hybrids hebben een kleine actieradius en staan dus vaak aan de laadpaal. Daarbij komt dat maar een klein deel van het kantoorpersoneel in de nieuwste lease-auto’s met grote actieradius gaat rijden. De rest rijdt in kleinere modellen of tweedehands elektrische auto’s. Het aantal transacties zal hierdoor voorlopig nog niet afnemen. Wel gaat de veroudering van de laadinfrastructuur zo langzamerhand opspelen. De eerste modellen laadpalen zijn nu zo’n vier à vijf jaar oud en worden wat trager. Bovendien zijn de oudere types niet geschikt voor de nieuwe generatie elektrische auto’s.
Dan is er de netcongestie. Een probleem dat op steeds meer plekken opspeelt en waar we voorlopig nog niet vanaf zijn. Het duurt nog een jaar of tien tot vijftien voor vraag en aanbod op het stroomnet weer in balans zijn. Een extra aansluiting of verzwaring van het netwerk is hierdoor, zeker op de korte termijn, niet te realiseren en het bijplaatsen van laadpalen dus ook niet. Kan dat wel, dan is het een flinke investering. Meestal betekent het daarom werken met de situatie zoals hij is. Gelukkig valt met het slim inregelen van de bestaande laadinfrastructuur (laadmanagement) nog een hoop winst te halen. Netwerken worden gemiddeld slechts voor 40-50% effectief benut, zo blijkt uit datarapporten van laadpaalsoftware specialist Plugz.
Een laatste overweging is of we straks, met betere accu’s en meer laadlocaties, überhaupt nog gaan opladen op kantoor? Gezien de hoge energieprijzen is dat, voorlopig althans, wel te verwachten. Thuis opladen of onderweg is duurder dan op de zaak. Niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever die de zakelijke kilometers vergoedt. Het loont dus om mensen te stimuleren op kantoor te laden. Zeker als er voldoende netwerkcapaciteit is.
Conclusie
Achterover leunen en zien wat de toekomst brengt: het kan. Zeker als je nog niet tegen grote laadproblemen aanloopt. Loop dat je wel, dan is een eerste stap om te kijken hoe je je bestaande laadpunten beter kunt benutten. Loadbalancing en -management zijn daarvoor handige middelen. Zonder het aantal laadpunten te laten toenemen, zorg je toch voor meer laadcapaciteit.
Plugz en Toogethr hebben een softwaretool ontwikkeld waarmee je realtime inzicht verkrijgt in vrije laad- en parkeerplekken én je plekken en laadpalen kunt reserveren. Ook wordt de mogelijkheid geboden om een prioritering aan te brengen welke wagens voorrang krijgen om te laden. Als laatste kan de laad efficiëntie vergroot worden: gebruikers krijgen een pushmelding op hun telefoon als hun auto is opgeladen, en degenen die willen laden krijgen tegelijkertijd bericht dat er een plek vrijkomt.
Wil je meer weten, lees dan de whitepaper: de elektrificatie van het zakelijke wagenpark die Toogethr in samenwerking met EY, Plugz en 50Five heeft opgesteld. Of plan een demo met één van onze parkeer specialisten.