‘Naar binnen en naar buiten zonder zelfs maar je raampje te hoeven openen’

Met twintig jaar ervaring als adviseur in de parkeersector, durven we Eddy Jongen met een gerust hart een expert in zijn werkveld te noemen. Sinds 1 januari van dit jaar versterkt hij het team van Toogethr als senior consultant parkeren & mobiliteit. In dit artikel spreken we met Eddy over de recente ontwikkelingen in onze veranderende wereld.

Wat is de meest opvallende verandering in de parkeerwereld van de laatste tijd?

‘Een opvallend thema dat ik de afgelopen weken vaak voorbij zie komen, is het reserveren van een plek. Dat geldt niet alleen voor parkeren, maar voor steeds meer functies in het openbare leven. Waren we bij bioscoop- of evenementenbezoek al gewend aan het reserveren van een plekje, op andere gebieden is het nog even wennen. Zo mochten we vorige week weer het café in, maar om daar een plekje voor te reserveren, dat vond ik wel even vreemd. Het reserveren van een parkeerplek is op zich niet nieuw, maar ik zie wel dat het in een stroomversnelling komt. Dit wordt natuurlijk ingegeven door de anderhalve meter afstand die we moeten hanteren en het feit dat we contactpunten als bronnen van infectie zoveel mogelijk willen vermijden.’

Zijn er zoveel contactpunten, wanneer je ergens wilt parkeren?

'Er zijn onlangs op diverse vlakken checklists uitgebracht. Zo ook voor parkeren. Deze staan vol met punten die je na moet lopen als beheerder van een parkeergarage om te zorgen dat je klanten veilig en gezond op hun bestemming komen. De meeste aandacht gaat daarbij inderdaad uit naar die contactpunten. Met andere mensen, maar ook met materialen. Bij veel parkeergarages moet je alleen om binnen te komen al een terminal aanraken, en dan hebben we het nog niet gehad over betaalterminals, liften en dat soort zaken. We zien dan ook dat er op dit moment veel energie wordt gestoken in het uitfaseren van betaalterminals, in contactloos betalen en in parkeren via kentekenherkenning. Dat laatste is de meeste veilige manier van parkeren: je kunt naar binnen en naar buiten zonder zelfs maar je raampje te hoeven openen en je betaalt achteraf, op rekening of via een abonnement. Zo is er geen enkel contactmoment tijdens de parkeerhandelingen en langs een betaalterminal lopen, hoeft al helemaal niet meer.’

En hoe zit het met de anderhalve meter afstand?

‘Ook dat is een uitdaging. Het laveren met een winkelwagentje waarbij we elkaar zoveel mogelijk vermijden, dat lukt ons inmiddels aardig. Maar in een drukke parkeergarage is dat best moeilijk. We zijn het niet gewend om in de auto te blijven zitten, tot de auto’s links en rechts van ons leeg zijn. In alle checklists wordt er ook al vanuit gegaan dat in de toekomst niet alle parkeerplekken gebruikt zullen worden. Dat betekent dat een garage wellicht voor maximaal twee derde gebruikt kan worden, met alle gevolgen van dien. En hoe ga je om met trappenhuizen en liften? In grote parkeergarages kun je ervoor kiezen het ene trappenhuis alleen in te zetten voor mensen die naar boven lopen en het andere trappenhuis voor wandelverkeer naar beneden. Maar dat houdt nogal wat in, voor de parkeerder, maar ook voor de beheerder.’

Wat kan het parkeermanagementsysteem van Toogethr hieraan bijdragen?

‘Met ons systeem kun je niet alleen parkeerders de mogelijkheid bieden een plek te reserveren, en om contactloos in en uit te rijden, je kunt als beheerder ook gebruik maken van analysemogelijkheden. Hiermee kun je zien wanneer het druk is en wanneer het minder druk is en op basis daarvan je exploitatie aanpassen. Zo kun je onder andere parkeerplekken aan derden gaan verhuren op de momenten dat het minder druk is, zoals ze dat bijvoorbeeld doen in de A’DAM Toren. Niet alleen efficiënt, maar zo genereer je bovendien extra opbrengsten, wat zeker nu heel essentieel is.’

Hebben jullie daarin ook een adviserende rol?

‘Ons parkeermanagementsysteem geeft je inzicht, wij kunnen je uiteraard adviseren in hoe je de druk kunt spreiden op bepaalde momenten en hoe je toch gebruik kunt maken van je parkeerplekken op rustiger momenten. Dankzij het inzicht dat je hebt, kun je je capaciteit beter managen. Daarin denken wij natuurlijk graag mee. Wat heel fijn is, zeker in deze tijden van economische onzekerheid, is dat de investering die gemoeid is met ons systeem relatief beperkt is vergeleken met een heel nieuw parkeersysteem.'

Meer weten?

Wil je meer informatie? Of heb je behoefte aan advies bij de mobiliteitsvraagstukken van jouw organisatie in de 1,5 meter samenleving? Bezoek dan snel onze pagina hierover of download de brochure hieronder.

Heading

Dit gebeurt er als de wereld even stilstaat

Op dit moment ligt het openbare leven op z’n gat. Wereldwijd worden mensen gevraagd thuis te werken, zo min mogelijk te reizen en zeker niet te vliegen. Veel fabrieken draaien op een lager pitje of staan stil. In de zorg draaien mensen overuren en door massaal thuis te blijven doen we er alles aan om de curve van het aantal corona-besmettingen af te vlakken. Alles om deze crisis gezamenlijk een halt toe te brengen. Toch kent deze crisis ook één positief bijeffect: de CO2-uitstoot daalt. Maurits van Kuyk, Sales Director bij Toogethr, vertelt in deze blog hoe hij hoopt met de diensten van Toogethr een steentje bij te dragen aan het vasthouden van deze goede trend.

Vissen onder de Brug der Zuchten

Op een normale werkdag vinden er alleen al in Nederland tien miljoen woon-werktransacties plaats. Maar liefst zeventig procent daarvan vindt plaats in een auto. Dat leidt tot toenemende verkeersdruk, reisfrustratie en draagt niet bepaald bij aan onze doelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Nu deze ratrace – tijdelijk – aan banden is gelegd, zien we in no time de positieve effecten daarvan. De Italianen zien de vissen weer zwemmen in de Venetiaanse kanalen en de lucht rond de Chinese miljoenensteden klaart voor het eerst sinds decennia op.

Slimme mobiliteitsoplossingen
Bij Toogethr is het onze missie om mobiliteit simpel te maken voor de nieuwe generatie reizigers. Door een scala aan digitale slimme mobiliteitsoplossingen in te zetten rondom thema’s als ridesharing, smart parking, fietsstimulering en shuttlediensten, helpen wij het dagelijkse woon-werkverkeer te verbeteren en dragen we ons kleine steentje bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat je op die manier ook nog eens kosten bespaart én de sociale cohesie en algemene werknemerstevredenheid versterkt, dat is natuurlijk helemaal goed nieuws!

Dankzij ridesharing minder gefrustreerd beginnen aan je werkdag
De gemiddelde auto vervoert slechts 1,1 persoon tijdens de spits. Combineer dat met de steeds sneller gaande verstedelijking en de druk die dat legt op onze infrastructuur en je hebt het ideale recept voor verkeersopstoppingen. Nederlandse forenzen staan vandaag de dag al gemiddeld zo’n 84 uur per jaar in de file en dat gaat er voorlopig niet beter op worden. Ruim twee werkweken per jaar stilstaan op de snelweg. Zonde van de tijd en heel frustrerend. Het meest gebruikte alternatief is de trein, maar ook daar zijn de vertragingen niet van de lucht. Bovendien is het duur en is reizen in de spits verre van ontspannend. Ridesharing is een duurzame, gemakkelijke en sociale manier om samen naar werk te rijden. De filedruk neemt af, de bereikbaarheid verbetert en het woon-werkverkeer verduurzaamt.

Trend doorzetten
Hoe mooi het ook is dat de CO2-uitstoot op het moment daalt, we hopen natuurlijk massaal dat we binnenkort het coronavirus in bedwang hebben en weer naar het gewone leven terug kunnen keren. Maar misschien is dit wel een moment om even stil te staan bij de positieve effecten van een tandje terug doen. Stap straks eens bij een collega in de auto of kies voor een stukje op de fiets. Met onze tools is het makkelijker dan je denkt.

Meer weten?
Ben je geïnteresseerd in onze oplossingen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke twee weken een korte blog van ons om op de hoogte te blijven. Kun je niet wachten en wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Download dan onze brochure of stuur me een mailtje via maurits@toogethr.com. Ik leer je graag kennen!  

Wil jij ook vrijblijvend 2 weken gebruik maken van onze diensten?

Voer je e-mailadres in, download de brochure en we nemen contact met je op!