Parkeerplekken? Als we samen delen, is er voor iedereen genoeg

De coronacrisis is nog steeds in volle gang en de berichten liegen er niet om. Het is zwaar. Tegelijkertijd zorgt het virus er ook voor dat er onverwachte positieve ontwikkelingen in gang gezet zijn. De CO2-uitstoot daalt en het besef dat we er samen iets van moeten maken, neemt toe. Misschien kunnen we iets van dat besef vasthouden, ook als we straks massaal de weg weer opgaan? Want als we samen delen, is er voor iedereen genoeg.

#Daslief

In onze vorige blog schreven we al over de dalende CO2-uitstoot en hoe de Venetianen de vissen weer zien zwemmen onder de Brug der Zuchten. Ook zien we de saamhorigheid toenemen. Mensen steunen elkaar, moedigen elkaar aan, bedanken elkaar en SIRE speelt daar met haar nieuwste campagne #Daslief prachtig op in. Maar er komt een dag dat het leven weer normaliseert, dat we weer met z’n allen de weg op gaan: naar werk, naar het theater of een dagje de stad in. Het aantal files zal weer groeien en de parkeerstress neemt weer toe.

Voldoende voor iedereen

Die momenten van frustratie, irritatie en onzekerheid, daar willen we helemaal niet naar terug. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, gegeven de grote vraag naar parkeerruimte en de schaarse ruimte die voorhanden is? Door inzicht te krijgen in het parkeergedrag van bewoners, medewerkers en hun gasten, kun je je statische parkeervoorziening slim maken. Vervolgens kun je je middelen efficiënter inzetten en plekken delen. Want als we mensen stimuleren om thuis te werken, waarom zouden we dan een hele week een plek vasthouden? En waarom een bezoekersplek de hele dag bezetten voor een bezoeker die een uurtje langskomt? Door flexibiliteit toe te voegen aan je parkeerplek en op uurbasis te kijken naar de totaalcapaciteit, is er voldoende voor iedereen.

A’DAM Toren

Neem de A’DAM Toren. Een gebouw vlakbij Amsterdam Centraal waar creatieve ondernemingen mixen met een observatiedek, een hotel, meerdere restaurants en bars. De bijbehorende parkeerplekken werden lang niet allemaal gebruikt. Als je parkeerplekken overhebt in het hart van Amsterdam, dan moet je daar natuurlijk iets mee. Dat vond ook A’DAM Toren. Met de webportal die wij voor ze gemaakt hebben, kunnen abonnementhouders een parkeerplek vastleggen, maar kunnen ook consumenten incidenteel een plaats reserveren. De portal kijkt continu in ons systeem en ziet het dus ook als alle plekken bezet zijn door de bedrijven die de toren huisvest. In dat geval worden er geen parkeerplekken aan consumenten vrijgegeven. Zo worden de beschikbare parkeerplekken optimaal ingezet.

Alles begint met inzicht

Wat de invulling ook is, alles begint met het verzamelen van data en het verkrijgen van inzicht. Daarna kun je flexibiliteit gaan toevoegen en gaan delen. Met onze software digitaliseren we parkeerterreinen. Je legt als het ware een softwarelaagje over je slagboom heen. Dat kan zelfs als je nog geen slimme slagboom hebt. Zo weet je wanneer mensen in- en uitrijden en kun je beginnen met het slimmer maken van je parkeervoorziening en beter gebruikmaken van wat er al is. Zo heeft Danone een duurzame en langdurige mobiliteitsoplossing voor hun 1.800 medewerkers gecreëerd, terwijl ze maar 180 eigen parkeerplaatsen hebben. Nieuwsgierig hoe? Dat lees je hier.