Toch weer naar kantoor deze winter?

De toekomstige werkplek zoals we het de afgelopen jaren hebben gevisualiseerd, staat ter discussie. De schijnbaar onomkeerbaar gewaande trend, waar we zelf in onze publicaties uiteraard ook op inspeelden, dat hybride werken vast onderdeel zou worden van elke bedrijfscultuur, is lang niet meer zo zeker. De nietsontziende energiecrisis laat zich voelen en heeft ook invloed op onze werksituatie.

De energiecrisis dwingt tot omdenken

Corona heeft ervoor gezorgd dat we met z’n allen meer dan ooit thuiswerken. Net nu we steeds meer gewend raken aan onze nieuwe manier van werken, staat ons een volgende crisis te wachten die aan het fundament van de toekomstige werkplek schudt. Door de explosieve stijging van de energieprijzen lijkt het een interessante optie om het werkschema om te gooien en dit najaar weer meer naar kantoor te gaan. Op kantoor heb je immers niet te maken met stookkosten die je anders wel hebt om je thuiswerkplek te verwarmen. En de elektriciteit die je op kantoor gebruikt, scheelt toch weer in de eindafrekening van energie op jouw jaarfactuur.

 

Hoeveel kost thuiswerken eigenlijk?

Het is een logische aanname dat je bespaart op je energiekosten als je minder thuis bent. Maar om wat voor bedragen hebben we het eigenlijk? Is het inderdaad écht de moeite waard om de evenwichtige balans die het hybride werken voor velen heeft gecreëerd, weer overboord te gooien? Om deze beslissing te kunnen staven, is de recente berekening van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)verhelderend.

 

‘Thuiswerken kost straks ongeveer 4 euro per dag’

 

Het Nibud becijferde dat je als werknemer ongeveer 3 euro per dag extra kwijt bent aan kosten. Dit is gebaseerd op een indexatie van kosten voor levensmiddelen, maar uiteraard ook de energiekosten van maart 2022. Met de toegenomen inflatie en snel stijgende energieprijzen in het afgelopen half jaar is de verwachting dat het bedrag je per dag voor thuiswerken betaalt inmiddels op 4 euro ligt. Per jaar komt dit al gauw neer op zo’n 400 euro. Zeker de moeite waard om nog eens goed over de alternatieven na te denken.

 

Thuiswerkvergoeding wordt belangrijker

In hoeverre er weer een tegengestelde beweging van meer dagen naar kantoor komt, ligt ook voor een belangrijk deel bij jou als werkgever. Met de thuiswerkvergoeding heb je een stevig instrument in handen om werknemers(deels) te compenseren voor de extra kosten die ze de komende periode gaan maken. Dat kan een goede incentive zijn om de verhouding tussen thuiswerken en kantoor gelijk te houden. Ook al wil je misschien als werkgever dat jouw personeel wat vaker naar kantoor komt, de behoefte van jouw werknemers moeten leidend blijven in de beslissingen die je als bedrijf maakt. Een thuiswerkvergoeding past in dat beleid.

 

Wat helpt, is dat je als werkgever vanaf dit jaar een belastingvrije thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag mag uitbetalen. Daarmee compenseer je waarschijnlijk niet alle kosten voor een thuiswerkdag, maar aangezien het geen verplichting is, kan het voor jouw werknemers al wel voldoende reden zijn om regelmatig thuis te blijven werken. Het blijft wel zaak om een kleine buffer op te bouwen, zodat thuiswerken geen onvoorziene kostenpost wordt. En natuurlijk hopen op een hele zachte winter, dat verzacht voor iedereen de financiële pijn.

 

Toogethr zorgt voor meer balans

Net op het moment dat je als werkgever denkt een gezonde werksituatie te hebben gecreëerd voor jouw mensen, gebeurt er weer iets waarop je moet reageren. De energiecrisis vertaalt zich niet alleen in een keuze tussen minder thuiswerken en meer naar kantoor, maar het versterkt ook de focus op duurzame keuzes die de afhankelijkheid van energie en brandstof minder maken. Denk bijvoorbeeld aan duurzame, alternatieve manieren van vervoer voor het woon-werkverkeer van jouw mensen. Of uitgebreidere mogelijkheden om elektrische auto’s op te kunnen laden op kantoor. Door hier actief mee aan de slag te gaan, speel je in ieder geval in op ontwikkelingen die ongetwijfeld een vast onderdeel uit gaan maken van de Future Workplace!

Wil je meer weten over de belangrijkste ontwikkelingen die de toekomstige werkomgeving vormgeven? Download onze whitepaper en lees alles over hoe corporates hier momenteel mee omgaan.