Toogethr breidt uit naar Duitsland

Na vier jaar actief te zijn in de Benelux, is het tijd voor Toogethr om Europa verder te verkennen. Vanaf 1 september kunnen ook onze oosterburen aan de slag met Toogethr Cycles en Parking.

Waarom Duitsland?

De afgelopen maanden hebben we onderzocht in welk land we de meeste kansen zien voor onze digitale slimme mobiliteitsoplossingen rondom parking en fietsen. Duitsland blijkt de meest interessante markt voor ons en ook qua cultuur biedt het land een goede fit met Nederland. Die Grünen begint aandeel te winnen, waarmee thema’s als duurzaamheid en het efficiënt herinrichten van steden steeds belangrijker zullen worden. Ook staat het ooit zo conservatieve Duitsland steeds meer open voor innovatieve ideeën. Natuurlijk biedt het land dankzij zijn omvang ook grote economische kansen.

Beieren en Noordrijn-Westfalen meest geschikt

Juist vanwege die omvang vonden we het wat ambitieus om Duitsland in één keer te bestormen, daarom hebben we vooraf goed gekeken naar de verschillen in de Duitse regio’s. Uit onderzoek van de Duits-Nederlandse Handelskamer, onze onderzoeks- en netwerkpartner in Duitsland, bleek dat de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de deelstaat Beieren - met München als belangrijke stad - voor ons de meest geschikte regio’s zijn om te beginnen. Zeker München loopt behoorlijk voorop in Duitsland qua techniek en er zijn veel innovatieve partijen te vinden in en rondom München, waardoor we verwachten dat onze apps eenvoudig geadopteerd worden. Alle reden om hier van start te gaan dus.

Bevordering fietsverkeer

München is met ongeveer 874.000 werknemers in de stad en 1,5 miljoen werknemers in de regio de op één na grootste werkgever van Duitsland. Dat betekent nogal wat voor het verkeer rondom de stad. Het is dan ook niet vreemd dat in de resolutie ‘Fietsen in München’, dat sinds 2009 bestaat, de gemeenteraad pleit voor een toename en bevordering van het fietsverkeer. Het aandeel van het fietsverkeer is de afgelopen jaren gestegen naar bijna 18 procent en de stad wil nog veel meer mensen op de fiets zien. Naast een al bestaand fietsnetwerk van zo’n twaalfhonderd kilometer, staan er tot 2025 ook een flink aantal nieuwe doelen klaar. Daaronder vallen het realiseren van aantrekkelijke snelle fietsverbindingen en tal van maatregelen om gaten te dichten, en de aanleg van veertig nieuwe fietsroutes, zodat er in 2025 minstens honderd fietsroutes zijn.

In de startblokken

Per 1 september gaan we live in Duitsland. Onze country director, Gregor Voigt, staat in de startblokken om vanuit ons kantoor in München aan de slag te gaan met businessdevelopment. We hebben een groot openingsfeest op het programma staan, voor oktober staan er een aantal beurzen op de rol en uiteraard moeten we online zaken als de website en advertising in gang zetten. Als lid van de Duits-Nederlandse Handelskamer spreken we veel met het Nederlandse Consulaat-Generaal in München, dat erg actief is in de regio. Joost Bijlsma, onze CEO, heeft er in ieder geval alle vertrouwen in: ‘Ik denk dat de Duitse markt erg openstaat voor dit soort nieuwe innovatieve ontwikkelingen en ik voorzie grote kansen voor Toogethr. München is een stad die goed bij ons past als je kijkt naar de cultuur, de innovatieve instelling en de mobiliteitsvraagstukken die er spelen. En met een countrymanager als Gregor, met de juiste skills en een enorm netwerk, kan het niet anders dan een succes worden!’ Werk aan de winkel dus!

Interesse?

Op dit moment zijn we in gesprek met bestaande klanten over een launchingpartner in Beieren. Meer tips voor bedrijven die graag in Duitsland aan de slag willen met onze slimme mobiliteitsoplossingen? Laat het ons weten!