.jpg)
In onze groeiende steden wordt ruimte steeds kostbaarder. Vooral in historische binnensteden, waar autogebruik soms ten koste gaat van leefbaarheid. Gemeenten nemen het voortouw in het creëren van autoluwe binnensteden. Dit niet alleen om de leefbaarheid te bevorderen, maar ook om het stimuleren van actieve mobiliteit, verbeteren van de verkeersveiligheid, het bevorderen van duurzaamheid en om meer ruimte voor wonen, groen en verblijven te creëren.
Waarom steeds meer steden voor autoluwe zones kiezen
Ruimte wordt steeds schaarser in onze groeiende steden. Vooral in historische binnensteden merken we dat de toenemende hoeveelheid auto's steeds meer ten koste gaat van leefbaarheid. Het is dus niet verwonderlijk dat gemeenten daarom het voortouw nemen in het creëren van autoluwe zones. Door autoluwe zones te creëren, slaan ze meerdere vliegen in één klap:
- Veiliger straatbeeld - minder blik, minder ongelukken
- Fijnere leefomgeving - minder lawaai, schonere lucht, meer rust
- Mensen in beweging - wandelen en fietsen worden opeens een stuk aantrekkelijker
- Groenere voetafdruk - minder uitstoot is beter voor iedereen
- Ruimte voor wat écht telt - meer plek voor woningen, parken en gezellige terrassen
Wat betekent een autoluwe binnenstad precies?
.jpeg)
Even simpel gezegd: een autoluwe binnenstad is een gebied met minimaal gemotoriseerd verkeer. Het is niet helemaal verboden voor auto’s, maar er wordt wel gezorgd dat er minder auto’s in het gebied rijden. Gemeenten kiezen hiervoor om steden weer gezonder en leefbaarder te maken.
Hoe werkt het in de praktijk? Mensen worden zo veel mogelijk ontmoedigd om met de auto naar het centrum te komen. Maar dat betekent dat er wel alternatieven geboden moeten worden. Daarom vind je rondom de stad handige P+R terreinen. Daar parkeer je je auto en stap je over op de bus, tram, deelfiets of je eigen tweewieler om verder te reizen.
Het resultaat? Minder auto's in de stad betekent minder ruimte voor wegen en parkeerplaatsen, en meer ruimte om te wonen, te werken en te ontspannen. Denk aan extra woningen, gezellige pleintjes of gewoon meer groen om van te genieten tijdens je lunchpauze.
Welke maatregelen nemen gemeenten?
Gemeenten zetten slimme tactieken in om autogebruik in binnensteden te verminderen:
- Parkeerbeleid aanscherpen - minder openbare parkeerplaatsen, lagere parkeernormen
- Parkeertarieven verhogen - duurder maken om in de binnenstad te parkeren
- Parkeervergunningen invoeren - voorrang voor bewoners
- Straten autoluw maken - wegen afsluiten of omvormen tot fietsstraten
- 30 km/uur zones uitbreiden - voor een veiliger straatbeeld
- Investeren in fietsnetwerken - betere fietsinfrastructuur creëren
Wat betekent dit voor bedrijven?
De impact van een autoluwe binnenstad op bedrijven? Dat hangt helemaal af van waar je zit. We zien drie verschillende situaties:
1. Bedrijven binnen de autoluwe zone
Heb je je bedrijf in het autoluwe hart van de stad? Dan krijg je gegarandeerd meer drukte op je eigen parkeerterrein. Waarom? Omdat medewerkers gewend zijn met de auto te komen, maar openbare parkeerplaatsen verdwijnen.
Hoe ga je hiermee om?
- Zet je parkeerterrein zo efficiënt mogelijk in
- Stimuleer medewerkers om op andere manieren naar kantoor te komen
- Denk aan de voordelen: minder auto's betekent minder CO2-uitstoot en fittere medewerkers, omdat ze eerder op de fiets komen.
2. Bedrijven rondom de autoluwe zone
Zit je bedrijf net buiten de autoluwe zone? Dan wordt jouw gebied waarschijnlijk een overloopgebied door het ‘waterbedeffect’. Mensen uit de autoluwe zone zetten hun auto net buiten de zone, wat leidt tot meer parkeerdruk in jouw omgeving.
Maar ook hier liggen kansen:
- De vraag naar betaalbare parkeerplekken stijgt
- Heb je een eigen parkeerterrein? Overweeg om dit commercieel in te zetten
- In weekenden kun je je parkeerterrein bijvoorbeeld verhuren aan bezoekers van de binnenstad
3. Bedrijven op overige locaties
Voor bedrijven op afstand van de autoluwe zone verandert er niet zoveel. Maar we hebben wel een leuke tip voor je: zit je binnen 10 minuten van een OV-punt? Dan kun jij ook meeliften op die toegenomen vraag naar parkeerplekken, en overwegen om jouw parkeerterrein commercieel in te zetten.
Tijdens daluren stel je bijvoorbeeld je parkeerterrein open voor betalende bezoekers. Jij bepaalt zelf wat het kost om bij jou te parkeren en wanneer je terrein beschikbaar is.
Zo verdien je aan plekken die anders leeg zouden staan.
Mobiliteitsoplossingen voor een bereikbare toekomst
Eén enkele oplossing is niet genoeg om de uitdagingen van autoluwe binnensteden het hoofd te bieden. Niet iedereen kan immers met het OV of de fiets komen.
Hoe kan het dan wél?
Bedrijven én gemeenten moeten inzetten op een slimme mix van maatregelen. Faciliteer mensen die op alternatieve wijze willen reizen, en zorg dat auto's zo efficiënt mogelijk hun bestemming bereiken. Als medewerkers of bezoekers van een gebied bijvoorbeeld een plek kunnen reserveren wanneer ze die nodig hebben, kunnen ze direct parkeren en aan het werk of op pad. Geen rondjes rijden, geen stress. En geen onnodige uitstoot.
Klaar voor een autoluwe toekomst?
.jpeg)
Autoluwe binnensteden? Die gaan steeds normaler worden in Nederland. Of je nu woont, werkt of onderneemt in de stad: iedereen merkt het verschil. Samen zorgen we voor steden waar je écht wilt zijn: leefbaar, bereikbaar en toekomstbestendig.
Benieuwd hoe jouw bedrijf kan inspelen op deze ontwikkeling? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.