Fietsen is gezond voor medewerkers én voor de organisatie waar ze voor werken. Daarom ligt het voor de hand om een aantrekkelijk fietsplan aan te bieden. Maar hoe zorg je dat mensen daar vervolgens ook gebruik van maken? Het geheim van een succesvol fietsplan; hoe krijg je dat voor elkaar?
Wat is een fietsplan?
Via een fietsplan of fietsregeling stelt de werkgever fietsen beschikbaar aan medewerkers. De fiets van de zaak kan op verschillende manieren beschikbaar worden gesteld:
- Een fiets ter beschikking stellen
- Via een leasecontract
- Een fiets schenken of vergoeden
- Lening verschaffen
Ongeacht de gekozen vorm, besparen medewerkers op reiskosten en hebben ze de gezondheids- en welzijnsvoordelen van bewegen. Werkgevers hoeven minder parkeerplaatsen te bieden en besparen ook op reiskostenvergoedingen.
Hoe maak je een fietsplan succesvol?
Een fietsplan is pas succesvol als mensen de (elektrische) fiets vervolgens ook gaan gebruiken. Het helpt als er voldoende stallingsplekken, omkleedruimtes, eventueel douches en mogelijkheden om e-bikes te laden zijn. Fietsstimulering komt daar nog bij. Dit is een middel om mensen te motiveren door ze voor te lichten over de voordelen van fietsen en te belonen voor gereden fietskilometers.
Waarom fietsstimulering?
Fietsen is voor iedereen voordelig, een bewustzijnscampagne is daarom zo opgezet. Op de fiets sta je niet in de file en een parkeerplek is zo gevonden (zelfs als de stalling overvol is). Daar komt bij dat het gezond is. Mensen die naar hun werk fietsen voelen zich fitter en zijn minder vaak ziek. Dat is zowel goed voor de medewerker, als voor de werkgever die ook nog eens minder kostbare parkeerplaatsen nodig heeft: er passen 7 fietsen op de plek van 1 auto. Daar komt bij dat de overheid steeds meer duurzaamheidseisen stelt. Door meer te fietsen gaat de CO2-uitstoot omlaag.
Met Toogethr Cycles blijft het niet bij goede voornemens
Redenen om te fietsen zijn er genoeg, met Toogethr Cycles zorg je dat het niet bij goede voornemens blijft. Medewerkers gebruiken deze app om met de fiets gereden kilometers bij te houden en zo punten te verdienen. Met die punten kunnen ze beloningen claimen die door de werkgever beschikbaar worden gesteld. Door vanuit communities onderlinge challenges op te zetten, is de betrokkenheid verder te vergroten. Wie wint er: marketing of sales?
Een meetbaar positief effect op het fietsgebruik
Toogethr Cycles heeft een meetbaar positief effect op het fietsgebruik van organisaties. Gemeente IJmond koos voor fietsstimulatie met Toogethr Cycles en verdrievoudigde in 2 jaar tijd het aantal fietsritten dag. Per rit leggen medewerkers daar bijna twee keer zoveel kilometers af als de gemiddelde Nederlander: 4,66 kilometer tegen 9,1 kilometer. In 2022 kwam de gemeente uit op een totaal van 3,8 miljoen gereden kilometers verdeeld over 405.000 fietsritten. Daarmee is een CO2-besparing gerealiseerd van 561.943kg.
Toogethr Cycles dekt de ritregistratie van fietsritten af
Vanaf 1 juli 2024 moeten organisaties met meer dan 100 medewerkers de mobiliteit verplicht registreren. Alle afgelegde kilometers voor werk én voor woon-werkverkeer moeten, gespecificeerd op vervoersmethode (en eventueel brandstof), geregistreerd en gerapporteerd worden. Met Toogethr Cycles is de ritregistratie van fietsritten direct af te dekken.
Maak van je fietsplan een (nog groter) succes
Begin het volgende voorjaar goed: maak van je fietsplan een succes. Met fietsstimulering via Toogethr Cycles motiveer je mensen om op de fiets te stappen. Benieuwd naar hoe je jouw organisatie succesvol laat fietsen? Download dan hier het whitepaper ‘Duurzaam Reizen’.