Concurrentie in de hotelsector: meer dan alleen de prijs

Sinds deze week heeft Booking.com de regel die het hotels verbiedt om zelf lagere prijzen aan te bieden dan via het reserveringsplatform, geschrapt. Nu kan er worden geconcurreerd op prijs op verschillende platforms. Hoewel dit een effectieve strategie kan zijn om direct meer boekingen te genereren, is het voor general managers essentieel om verder te kijken dan alleen prijsconcurrentie.

De rol van een General Manager

Als General Manager, Revenue Manager, of hoteleigenaar in de hotelsector is het van cruciaal belang om voortdurend te zoeken naar manieren om de gastervaring te verbeteren en de algehele waardepropositie van het hotel te versterken. Concurrentie op prijs alleen kan leiden tot een race naar de bodem, waarbij de marges afnemen en de druk op de dienstverlening toeneemt. Het is daarom verstandig om te investeren in services die de klantbeleving verrijken en tegelijkertijd operationele efficiëntie bevorderen.

Het uiteindelijke doel is om een onvergetelijke gastervaring te creëren die verder gaat dan de kamerprijs

Klaar voor het laagseizoen?

Als hotel is het cruciaal om strategisch voorbereid te zijn op het laagseizoen, vooral met een effectief parkeersysteem om onbenutte ruimtes commercieel in te zetten. Ten eerste is het belangrijk om een gedetailleerde inventarisatie te maken van de parkeerplaatsen die normaal gesproken leeg staan tijdens het laagseizoen. Dit biedt inzicht in de beschikbaarheid en potentie voor optimalisatie.

Vervolgens kan een dynamisch prijsbeleid worden geïmplementeerd waarbij tarieven variëren afhankelijk van de vraag. Lagere tarieven kunnen worden aangeboden aan hotelgasten die overnachten, terwijl hogere tarieven gelden voor dagelijkse en korte termijn gebruikers zoals lokale bezoekers, zakenreizigers en evenementbezoekers.

De voordelen van een parkeermanagementsysteem

Een parkeermanagementsysteem kan aanzienlijke voordelen bieden, zowel voor de gast als voor het hotel. Hier zijn enkele redenen waarom het implementeren van een dergelijk systeem een slimme zet kan zijn:

Verbeterde gasttevredenheid

Niets is zo frustrerend voor gasten als het zoeken naar een parkeerplaats na een lange reis. Met een geavanceerd parkeermanagementsysteem kunnen gasten vooraf hun parkeerplaats reserveren, wat zorgt voor een zorgeloze aankomst en een positieve eerste indruk. Dit systeem kan ook integreren met de hotelreservering, zodat gasten een volledig naadloze ervaring hebben van aankomst tot vertrek.

Efficiëntie en kostenbesparing

Door het gebruik van technologie om parkeerplaatsen te beheren, kunnen hotels efficiënter omgaan met de beschikbare ruimte. Dit kan leiden tot kostenbesparingen doordat er minder personeel nodig is voor parkeerbeheer en de doorstroming van voertuigen soepeler verloopt. Automatisering van parkeergelegenheid kan ook bijdragen aan een lagere behoefte aan fysieke beveiliging, omdat slimme technologieën toezicht kunnen houden.

Extra inkomstenstroom

Hotels kunnen extra inkomsten genereren door parkeerplaatsen te verhuren aan niet-gasten tijdens rustige periodes en het laagseizoen. Bovendien kunnen hotels een dynamisch prijsmodel toepassen voor parkeren, waarbij de prijzen variëren afhankelijk van vraag en aanbod.

Duurzaamheid

Moderne parkeermanagementsystemen kunnen bijdragen aan duurzaamheid door optimale gebruik te maken van de bezetting, wat leidt tot minder uitstoot. Bovendien kunnen hotels met laadpalen voor elektrische voertuigen een extra service bieden aan milieubewuste reizigers.

Investeren in additionele services loont

In een competitieve markt is het cruciaal voor hotels om meer te bieden dan alleen een lagere prijs. General managers moeten strategisch nadenken over hoe ze hun dienstverlening kunnen uitbreiden en verbeteren om zo een unieke en waardevolle gastervaring te bieden. Het implementeren van een parkeermanagementsysteem is een voorbeeld van hoe technologie kan worden ingezet om de operationele efficiëntie te verhogen en de gasttevredenheid te verbeteren.

Door te investeren in dergelijke innovaties en additionele services, kunnen hotels zich onderscheiden en duurzame concurrentievoordelen behalen. Het uiteindelijke doel is om een onvergetelijke gastervaring te creëren die verder gaat dan de kamerprijs, waardoor gasten keer op keer terugkomen.

Bron: https://fd.nl/bedrijfsleven/1522258/hotels-gaan-klanten-lokken-met-een-lagere-prijs-dan-booking