Heeft het kantoor nog wel bestaansrecht?

Heeft het kantoor nog wel bestaansrecht? Het kantoor van de toekomst. Over de invulling ervan lopen de meningen uiteen, maar één ding is zeker: de kantooromgeving zoals we die altijd gekend hebben, is blijvend veranderd. De vraag of het kantoor überhaupt nog wel bestaansrecht heeft, is gezien de veelheid aan ontwikkelingen niet geheel onlogisch. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en welke factoren bepalen hoe onze werkomgeving er in de toekomst uit gaat zien? Als het er nog staat….

Thuiswerken ondergraaft het fundament van kantoor

Als het voortbestaan van het kantoor al in het geding is, dan komt de grootste dreiging uit de hoek van het thuiswerken. Uit eigen onderzoek van Toogethr en uit cijfers van de overheid blijkt dat voor corona ‘slechts’ 18% van de werknemers (deels) thuiswerkten. Tijdens de pandemie was dit 48%, maar nu alle beperkingen al een tijd niet meer gelden, werken we nog steeds 41% van de werkweek thuis. Zeker de jongere generatie vindt het belangrijk dat ze zelf hun werkritme kunnen bepalen en dus ook de vrijheid hebben om de keuze tussen thuiswerken en naar kantoor gaan zelf te maken. Minder reistijd, een betere concentratie en dus hogere productiviteit en meer vrijheid om thuis de werkdag in te richten zijn bepalende voordelen voor de toenemende populariteit van het thuiswerken.

Het directe gevolg van meer thuiswerken is dat de vierkante meters kantoorruimte onder druk komen te staan. Waarom zou je als bedrijf nog hoge huren blijven voor ruimte waar een groot deel van de dagen toch niemand zit? Herinrichting van de bestaande kantooromgeving of zelfs het afstoten van (satelliet)kantoren zijn beslissingen die uitgaan van een blijvende verandering in de arbeidssituatie door het thuiswerken. Bij deze bedrijven bestaat het kantoor dus nog wel, maar in afgeslankte vorm.



Behoefte aan sociale interactie redt het kantoor

Vooruit, ‘redt het kantoor’ is wellicht wat scherp geduid. Maar als we eerlijk zijn, met alle huidige technologische mogelijkheden voor een optimale overlegstructuur en de ondersteuning vanuit de werkgever voor het inrichten van een goede werkplek, kunnen we werktaken eigenlijk altijd thuis doen. Dat komt ook overeen met de redenen dat we nog wél naar kantoor willen gaan. Vergaderen met leidinggevenden en collega’s, gezamenlijk brainstormen in creatieve sessies en het onboarden van nieuwe werknemers worden daarbij het meest genoemd. 

‘Sociale interactie is dé reden dat we nog naar kantoor gaan’

Het is in deze context belangrijk om te vermelden dat het uiteraard per bedrijf, per werknemer verschilt hoe er vorm wordt gegeven aan hybride werken. Niet elke functie leent zich voor thuiswerken en niet elke thuissituatie is geschikt om rustig, geconcentreerd te kunnen werken. Maar dat werkgevers massaal voorsorteren op een structurele verandering is duidelijk zichtbaar. De inrichting beweegt mee met de wensen en eisen die werknemers stellen aan het kantoor van de toekomst.

De kantooromgeving wordt flexibeler en duurzamer

Flexibiliteit is key voor het bestaansrecht van het kantoor van de toekomst. Naast de vrijheid om zelfstandig invulling te geven aan het hybride werken, is het moderniseren van de werkomgeving een must om, met name de jongere generaties, tevreden te houden. Het bieden van technologische mogelijkheden om snel en eenvoudig vergaderruimte, een parkeerplek en andere faciliteiten te reserveren, voorziet in die behoefte. 

Door de verscherpte maatregelen van de overheid staat verduurzaming bij steeds meer corporates hoog op de agenda. De ambities om bijvoorbeeld het woon-werkverkeer en de vierkante meters kantoorruimte te verminderen of duurzamer in te richten, blijken in de praktijk vaak nog niet zo efficiënt en makkelijk uit te voeren. Toch zijn er volop technologische innovaties in de markt aanwezig waarmee je als werkgever deze ambities (op korte termijn) kunt realiseren. Denk bijvoorbeeld aan sensortechnologie om de prestaties van processen in de kantoorruimte te optimaliseren. Of het stimuleren van een duurzamer woon-werkverkeer door het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen dan de auto. Een geoptimaliseerde parkeerlocatie speelt daarin ook een belangrijke rol.

Winstgevendheid van jouw kantooromgeving

Een succesvolle integratie van beschikbare technologie levert waardevolle data op waarmee bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden en duurzaamheid een meetbare factor wordt. Zo creëer je niet alleen een kantooromgeving waar werknemers graag naar toe komen, maar winstgevendheid ook een realistisch doel is. De vraag of het kantoor nog bestaansrecht heeft, is dan een stuk makkelijker te beantwoorden.

Wil je meer weten over welke technologieën jouw kantoor flexibeler, duurzamer én winstgevender maken? Download dan nu onze whitepaper en lees er alles over!