Trends en ontwikkelingen in bereikbaarheid Amsterdam Zuidoost

ZO Bereikbaar – een initiatief van Johan Cruijff ArenA, gemeente Amsterdam, ING en Breikers – zet zich in voor een groene en zorgeloze manier van reizen om zo Amsterdam Zuidoost optimaal bereikbaar te maken voor iedereen. ZO Bereikbaar helpt werkgevers in Zuidoost met oplossingen op maat om hun medewerkers een keuze aan reismogelijkheden aan te bieden. Marc van der Seijs, de mobiliteitsmakelaar van ZO Bereikbaar, vertelt in deze blog over de trends die hij momenteel ziet in mobiliteitsland en nodigt bedrijven in Amsterdam Zuidoost uit om mee te helpen dit stadsdeel optimaal bereikbaar te maken.

Vier aspecten van invloed op mobiliteit

Als we kijken naar mobiliteit zijn er vier grote zaken die van invloed zijn. Ten eerste de groei van de wereldbevolking. Volgens een schatting van de Verenigde Naties bestond de wereldbevolking april vorig jaar uit 7,7 miljard mensen. Jaarlijks komen daar 83 miljoen mensen bij, goed voor zo’n 227.000 per dag! Dit is natuurlijk van invloed op hoe we wonen, werken en reizen. Ten tweede neemt de vergrijzing toe. Het aandeel 60-plussers stijgt tot 2050 van 12,3 procent naar 21,5 procent van de wereldbevolking. Tel daarbij op dat ouderen tot een steeds hogere leeftijd vitaal blijven, waardoor de mobiliteitsbehoefte niet afneemt. Ten derde is verstedelijking van invloed op mobiliteit. Een steeds groter deel van de wereldbevolking leeft in steden. In 2030 woont waarschijnlijk zestig procent van de wereldbevolking in stedelijke regio’s. Dat stelt hogere eisen aan de infrastructuur in en rondom de steden. Tenslotte is duurzaamheid natuurlijk een groot onderwerp op de mobiliteitsagenda. De coronacrisis heeft eraan bijgedragen dat mensen meer gemotiveerd zijn om in duurzaamheid te investeren. We willen met z’n allen meer thuiswerken, minder vliegen en duurzamer leven.

Effect corona op onze mentale en fysieke gezondheid

Het uitbreken van het coronavirus begin dit jaar leverde ons in eerste instantie veel stress op. Stress die veel impact had op onze mentale en fysieke gezondheid. Thuiswerken in combinatie met een gezin, de afwezigheid van ontspanningsmomenten als sport, theater en uitgaan met vrienden, de angst voor het verlies van onze baan en de stress van alles online doen, vroeg veel van ons. Het ontbreken van reistijd lijkt misschien mooi, maar droeg in feite bij aan die stress. Die reistijd gaf ons ook de kans even te ‘unwinden’, even los te komen van het werk. Nu doen we onze laptop dicht en we zijn thuis. De scheiding tussen werk en thuis valt daardoor zo goed als weg.

Meer waarde aan buitenzijn en groen

Tegelijkertijd zijn we meer gaan fietsen en lopen. Volgens het KiM blijft twintig procent van de mensen ook na de coronacrisis meer de fiets gebruiken. Tot een afstand van vijftien kilometer gebruiken we daarvoor de gewone (stads-)fiets, tot veertig kilometer een e-bike of een speed pedelec. Voor grotere afstanden is de auto nog steeds favoriet. Sinds de coronacrisis zijn mensen ook meer waarde gaan hechten aan buitenzijn en aan groen. De verwachting is dat veel mensen de stad zullen verlaten en weg zullen trekken naar het platteland of naar de rustigere rand van de steden.

Digitaal blijft

Uit het KiM-onderzoek blijkt ook dat zo'n 44 procent van de Nederlanders door de crisis begon met thuiswerken of dat nu vaker doet dan vroeger. Ondanks de initiële stress zijn de ervaringen overwegend positief. De geïmproviseerde werkplekken aan de keukentafel of onder de hoogslaper van de oudste zoon gaan plaatsmaken voor een rustige eigen werkruimte met goede wifi en ergonomisch verantwoord meubilair. We blijven ook veel digitaal doen. De aloude vraag: is er een reden om dit digitaal te doen, maakt plaats voor de vraag: is er reden om dit fysiek te doen?

Andere en kleinere kantoren

Ook de kantoren zoals we die nu kennen, gaan veranderen. De verwachting is dat kantoren kleiner worden en meer de functie gaan vervullen van een ontmoetingsplek in plaats van een fulltime kantoortuin waar we dicht op elkaar gepakt zitten. Koffiezetapparaten, printers en andere apparaten die mogelijk een bron van besmetting zijn zullen steeds vaker plaatsmaken voor touchless oplossingen.

Minder ov, meer samen reizen

Uit onderzoek van Markteffect in opdracht van BOVAG blijkt dat de helft van de OV-reizigers de voorkeur geeft aan alternatief vervoer. Een dikke helft gaat meer met de auto reizen en maar liefst 175.000 OV-reizigers zeggen daarvoor speciaal een auto aan te gaan schaffen. Als er meer mensen met de auto naar kantoor gaan, betekent dat nogal wat voor de bereikbaarheid en de parkeersituatie in Amsterdam Zuidoost.

Amsterdam Zuidoost optimaal bereikbaar

Gelukkig kiezen de autorijders steeds vaker voor samenreizen. Liever met een collega in de auto, dan met honderd onbekenden in het openbaar vervoer. Om Amsterdam Zuidoost optimaal bereikbaar te maken voor iedereen, werkt ZO Bereikbaar samen met Toogethr. Onze simpele en gebruiksvriendelijke rideshare-app koppelt via slimme algoritmes reizigers aan elkaar. Zo verminderen we samen de parkeerdruk, verbeteren we de bereikbaarheid van Amsterdam Zuidoost en verduurzamen we het woon-werkverkeer.

Gratis met onze app aan de slag?

Via ZO Bereikbaar mogen we onze rideshare-app Toogethr tot eind 2020 gratis aanbieden aan de eerste tien bedrijven in Zuidoost die zich aanmelden. Reizen jouw medewerkers vaak samen? Dan kunnen ze punten verdienen waarbij ze kunnen sparen voor cadeaubonnen. Ook ondersteunen wij deelnemers met een kant en klare communicatiecampagne die wordt toegespitst op jouw bedrijf en wensen om te stimuleren dat zoveel mogelijk medewerkers samen gaan rijden met Toogethr. Interesse? Meld je dan hieronder aan!