
Ninna Post is communicatieadviseur bij het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwondencentrum Beverwijk. Binnen hun compacte communicatieteam is Ninna onder andere verantwoordelijk voor de promotie van het carpoolen met de Rideshare-app en het stimuleren van het gebruik van de fiets onder medewerkers.
Regionaal ziekenhuis met verschillende specialismen
Het Rode Kruis Ziekenhuis is een middelgroot algemeen ziekenhuis voor de regio Midden-Kennemerland en de regio IJmond. Binnen het ziekenhuis geniet het Brandwondencentrum Beverwijk nationale en internationale bekendheid, maar het ziekenhuis heeft bijvoorbeeld ook een eigen Obesitascentrum. Naast de regionale functie voor ‘normale ziekenhuiszorg’, is er op dit moment een verpleegafdeling ingericht voor patiënten met het coronavirus en worden er ook op de intensive care patiënten met corona geholpen.
Actief team
Ons communicatieteam is een actief team met één man en vier vrouwen, dat soms tijdelijk wordt uitgebreid met een freelancer of stagiair. Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor alle patiëntencommunicatie, de interne communicatie én alle externe communicatie. Zelf hou ik me vooral bezig met het organiseren van evenementen, zoals een open huis, een arbeidsmarkt of het personeelsfeest, ik beheer onze socialmediakanalen en ben verantwoordelijk voor de promotie van het carpoolen en het gebruik van de fietsapp.
Fanatiek stel
Sinds een jaar of vijf werken wij samen met IJmond Bereikbaar. Was het programma initieel vooral bedoeld als fietsstimuleringsprogramma, inmiddels richt het zich op verschillende maatregelen op het gebied van duurzame en slimme mobiliteit en biedt het aantrekkelijke oplossingen die moeten leiden tot een minder drukke spits, goede doorstroming van het verkeer en minder CO2-uitstoot. Wij gebruiken hiervoor de Rideshare- en de Cycles-app van Toogethr. Onze collega’s zijn heel enthousiast, vooral over de fietsapp. Voorheen werkten we met een andere app, maar die liet soms wat steekjes vallen. Zo werden bijvoorbeeld de kilometers niet altijd goed opgeteld en dat vinden onze collega’s, die allemaal lekker fanatiek zijn, natuurlijk balen. Het is echt leuk om te zien hoe mensen teams vormen, en dan ook echt willen winnen. Om dat te bereiken, pakken ze ook met liefde in hun vrije tijd de fiets.
Beloning
Wat ik niet had verwacht, is dat het gebruik van de Rideshare-app ook in deze periode min of meer gelijk blijft. Mensen die niet aan het bed staan, werken – vanwege de pandemie – immers zoveel mogelijk thuis. Maar àls ze dan naar het ziekenhuis moeten komen, gebruiken ze blijkbaar toch de app om samen te reizen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat twee collega’s bij radiologie al samen reden voordat we met de Rideshare-app werkten. Zij vinden het heel leuk dat er nu een app is, en dat ze ook beloond worden voor het delen van de rit.
Duurzaamheid en preventie
Onze belangrijkste overwegingen om met de Rideshare- en de Cycles-app te gaan werken zijn duurzaamheid en preventie. We proberen altijd al beweging te stimuleren en daar sloot de fiets-app goed op aan. Het voordeel is dat veel collega’s in de buurt wonen, dus die pakken bijna altijd de fiets. Bovendien zitten we op zeven minuten loopafstand van het station. Dankzij de mogelijkheid te carpoolen zien we nu ook nog eens dat er op onze relatief kleine parkeerplaats regelmatig een aantal plekken overblijven, terwijl het voorheen vaak volle bak was. Maar vooral de fiets-app is hier een groot succes. Collega’s vinden het leuk zo sportief bezig te zijn, om punten te sparen voor jezelf of je team, en om aan de challenges mee te doen.
Gedragsverandering zet door
Als ik naar onze eigen afdeling kijk, werken mijn manager en onze vormgever fulltime op kantoor. Voor de vormgever geldt dat onze reprografiedienst in het ziekenhuis is en verpleging de hele dag door met acute verzoeken kan komen. Mijn andere collega en ik werken afwisselend op kantoor en thuis. Ik denk dat de afgelopen periode door veel mensen als een wake-up-call is gezien. We kunnen in veel gevallen ook prima vanuit huis werken en dat gaat ons met z’n allen verbazingwekkend goed af. Ik verwacht dat die gedragsverandering door zal zetten in de toekomst. Zelf voel ik er veel voor om structureel één à twee dagen in de week thuis te blijven werken, maar voor de rest van de week ga ik toch ook graag weer naar kantoor, naar mijn collega’s.
Nieuwsgierig?
Meer weten over onze slimme mobiliteitsoplossingen? Download hieronder onze brochure of neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!