Kentekenherkenning: zo optimaliseer je jouw parkeerproces

Iedereen heeft er weleens van gehoord: kentekenherkenning. Je kent het natuurlijk van de ingang van parkeerterreinen en garages, maar waarschijnlijk ook van snelheidscontroles en tolwegpoortjes in het buitenland. Hoe werkt deze technologie precies, wat zijn de voordelen en hoe zet je het zo efficiënt mogelijk in voor jouw parkeerterrein?

Wat is kentekenherkenning?

Kentekenherkenning, ook wel bekend als nummerplaatherkenning, is een technologie die gebruik maakt van camera’s en software om kentekens van voertuigen te herkennen. Aan de hand van aangesloten herkenningssoftware wordt vervolgens gecheckt of het kenteken bekend is. Zo ja, dan wordt er een vervolgactie uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een slagboom of speedgate.

Hoe werkt kentekenherkenning op je parkeerterrein?

Kentekenherkenning wordt vaak toegepast bij slagbomen voor toegangscontrole op parkeerterreinen en in garages. Een kentekencamera scant hierbij het kenteken van een voertuig, waarna speciale software de beelden analyseert en omzet in tekst. Dit staat bekend als Automatic Number Plate Recognition (ANPR) software. De verkregen tekst wordt vervolgens afgezet tegen een database met bekende kentekens.

Nauwkeurigheid en snelheid: De kracht van embedded camerasystemen

Binnen de ANPR-technologie bestaan er 2 soorten systemen:

  1. Systemen die beelden in de cloud verwerken
  2. Camerasystemen waarbij de herkenning rechtstreeks op de camera zelf plaatsvindt, zoals die van AVUTEC.

De laatste categorie staat bekend als embedded camerasystemen. Embedded systemen zijn zodanig ontworpen dat de hardware en software (zoals Toogethr Smart Parking) naadloos op elkaar aansluiten. Dat zorgt voor een hoge herkenningsnauwkeurigheid. Een bijkomend voordeel is dat een embedded systeem zelfstandig functioneert, zonder extra servers. Daarbij zorgt het gebruik van deze camera voor razendsnelle herkenning en een laag verbruik van bandbreedte omdat alleen de herkende beelden verzonden worden. Dit maakt embedded systemen uiterst efficiënt en betrouwbaar.

Kentekenherkenningscamera's van AVUTEC

De juiste projectie voor optimale herkenning

Ongeacht het soort kentekencamera is het essentieel om de camera juist te positioneren. Walter Verbruggen, Sales Director van AVUTEC, vertelt:

“Voor een optimale herkenning start je met de juiste projectie. Door een projectieberekening te maken bepaal je welk cameramodel geschikt is voor jouw project, waarna de camera tijdens de installatie zorgvuldig wordt gepositioneerd. Het is essentieel dat het kentekencamera de juiste pixeldichtheid heeft voor het gewenste herkenningsgebied. Hoe nauwkeuriger de afstelling, des te beter de herkenning zal zijn. Daarmee haal je ook de laatste procentpunten binnen.”

Kentekenherkenning in combinatie met slimme parkeersoftware

Voor een volledig geoptimaliseerd parkeerproces is het belangrijk om kentekenherkenning te combineren met slimme parkeersoftware. Bij Toogethr werken we al jaren met onze partner AVUTEC.

De kentekencamera van AVUTEC verzamelt de data over het kenteken en het tijdstip waarop het voertuig aan komt rijden. Deze informatie wordt vervolgens naar de Smart Parking software van Toogethr verstuurd om te controleren of dit kenteken bekend is. Zo ja? Dan zorgt de parkeersoftware ervoor dat de slagboom of speedgate in minder dan 1.7 seconden open gaat.

Daarnaast biedt Smart Parking software de mogelijkheid om:

  • Medewerkers en bezoekers een parkeerplek laten reserveren
  • Op ieder moment kentekens aan het systeem toevoegen en verwijderen
  • Al je parkeerdata op één plek verzamelen en analyseren

De voordelen van kentekenherkenning

Moderne kentekenherkenning biedt een aantal voordelen ten opzichte van een QR-code of het welbekende ouderwetse toegangspasje.

1. Geen handmatige handelingen meer

Door vooraf te reserveren en binnen te rijden op kenteken, zijn er geen handmatige handelingen meer nodig op locatie. Parkeerders hoeven geen raampje meer open te draaien of op een knop te drukken.

Ook de slagboom zelf hoeft niet meer handmatig opengemaakt te worden. Dit scheelt je receptie of front office veel tijd.

2. Snellere doorstroom

Door de extreem lage foutmarges van kentekencamera’s kunnen voertuigen snel je parkeerterrein in- en uitrijden. Zo voorkom je filevorming en onveilige situaties voor je slagboom.

3. Camerabeelden worden opgeslagen

De beelden die een AVUTEC camera maakt om het kenteken te herkennen, worden tijdelijk opgeslagen. Heeft er een incident plaatsgevonden op jouw terrein? Dan kun je de beelden eenvoudig terugkijken.

Tip: Lees onze uitgebreide blog over de voordelen van slimme toegangscontrole.

Een volledig geautomatiseerd en geoptimaliseerd parkeerproces

Kentekenherkenning is een essentieel onderdeel van een geoptimaliseerd parkeerproces. Dankzij de combinatie van kentekencamera’s en slimme parkeersoftware hoef jij je niet meer druk te maken over wie wanneer parkeert en hoe jouw medewerkers en bezoekers jouw parkeerterrein op rijden.

Benieuwd hoe je met Toogethr en AVUTEC jouw parkeerproces automatiseert? Boek vandaag nog een demo of neem contact met ons op.

Over AVUTEC

AVUTEC is fabrikant van kentekencamera’s en produceert hier nu al ruim 7 jaar zowel de hardware als de software voor. AVUTEC is gevestigd in Breda en levert via haar internationale partnernetwerk kentekenherkenning aan eindgebruikers. De kentekencamera’s van AVUTEC staan bekend om hun snelheid, precisie en de mogelijkheid om met vrijwel alle software en hardware te koppelen. Een uitstekende remote management functionaliteit en professionele, persoonlijke begeleiding versterken de positie van AVUTEC als een betrouwbare partner voor het succesvol realiseren van elk kentekenherkenningsproject.