Alles wat je moet weten over Smart Parking voor organisaties

Houd je je bezig met parkeermanagement? Dan heb je vast gehoord van het begrip Smart Parking, ook wel bekend als Slim Parkeren in het Nederlands. Maar wat wordt hiermee bedoeld en waarom is het zo belangrijk? Wij leggen het uit.

Wat is Smart Parking?

Met Smart Parking verwijzen we naar de modernisering van het parkeerterrein en de parkeerervaring door middel van camera’s, sensoren, mobiele apps en analytics. De meeste parkeerterreinen worden al wel afgeschermd door een slagboom, maar vaak wordt er nog gebruikgemaakt van toegang via pasjes of een intercomsysteem. Met een Smart Parking oplossing zorg je ervoor dat je parkeerterrein volledig geautomatiseerd wordt. Van het reserveren van een parkeerplaats tot het automatisch binnenrijden en betalen. Denk daarnaast ook aan het beheer en het verzamelen van data om de parkeersituatie op je terrein inzichtelijk te maken.

Hoe werkt Smart Parking?

Toegangscontrole (access control)

Met Smart Parking automatiseer en optimaliseer je de toegangscontrole, ook wel access control genoemd. 

Dit wordt gedaan door je parkeerterrein af te sluiten met een slagboom en daar bijvoorbeeld een kentekencamera (ook bekend als ANPR-camera), QR-lezer of kaartlezer aan toe te voegen. In combinatie met slimme parkeersoftware kan er vervolgens bijgehouden worden wie er wanneer door de slagboom rijdt. 

Parkeerplek of laadpaal reserveren

Parkeerders krijgen de mogelijkheid om vooraf via een online reserveringssysteem een parkeerplek te reserveren. Is het kenteken of de QR-code bekend in het parkeersysteem? Dan gaat de slagboom automatisch open. 

Ook het reserveren van een laadpaal is mogelijk met Smart Parking software. Zodra de auto is opgeladen, krijgt de lader een bericht dat de auto volgeladen is en weggezet kan worden. De volgende reservering krijgt bericht dat de plek vrij is gekomen en kan gaan laden. 

Data verzamelen

Met het automatiseren van je toegangscontrole verzamel je een grote berg aan data. Niet alleen weet je wie wanneer parkeert, maar je krijgt ook inzicht in je piekmomenten, no-shows of de momenten dat je parkeerplekken leeg staan. 

Deze data wordt opgeslagen en weergegeven in een toegankelijk dashboard.

Voordelen van Smart Parking

Het slim maken van je parkeerterrein kent vele voordelen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een zakelijk parkeerterrein, een hotel met een parkeerterrein of vastgoed met parkeerplekken voor verschillende huurders. 

1. Eenvoudig en efficiënt parkeren

Door je parkeerproces te automatiseren, rijden parkeerders in één keer door en hoeven zij niet meer te worstelen met (kwijtgeraakte) pasjes of te bellen naar de receptie. Het is eenvoudiger dan ooit om een parkeerplek te reserveren en daarmee gegarandeerd een parkeerplek te hebben wanneer je aankomt. 

2. Parkeerbeleid inrichten en handhaven

Bedrijven met een zakelijk parkeerterrein maken vaak gebruik van een parkeerbeleid. Met behulp van de verkregen parkeerdata kun je dit beleid inrichten of optimaliseren. Hiermee voorkom je onder andere een overvol parkeerterrein. 

We zien dat het ook niet altijd even makkelijk is om een parkeerbeleid daadwerkelijk te handhaven. Een Smart Parking oplossing maakt het dankzij voorkeursregels mogelijk om het beleid dat je opgesteld hebt, daadwerkelijk uit te voeren. 

Zie je bijvoorbeeld dat je parkeerterrein op dinsdagen en donderdagen overvol staat? Geef mensen die verplicht op kantoor aanwezig moeten zijn dan voorrang bij het reserveren van een plek.

Vol parkeerterrein met auto's die over de lijnen parkeren.

3. Gevaarlijke situaties vermijden

Een gestroomlijnd parkeerproces voorkomt tevens gevaarlijke situaties op je parkeerterrein. Bij te weinig parkeerplekken wordt er vaak buiten parkeervakken geparkeerd, wat de kans vergroot dat nooduitgangen geblokkeerd worden en hulpdiensten niet altijd overal bij kunnen. Door je parkeerproces te automatiseren, voorkom je dat je parkeerterrein overvol raakt.

4. Minder handmatig werk

Het spreekt misschien voor zich, maar door je parkeerproces te automatiseren, ontlast je de front office of receptie. Er is namelijk weinig tot geen handmatige inspanning meer nodig om mensen te laten parkeren. Geen gedoe met pasjes, rijen voor de balie of gesprekken door de intercom. En geloof het of niet: dit kan je tot 8 uur per week schelen

5. Laadpaalklevers voorkomen

Een ander zeer belangrijk voordeel is het voorkomen van de beruchte laadpaalklevers. Laadpaalklevers zijn mensen die hun elektrische auto aan de laadpaal laten hangen, zelfs wanneer hun auto al volledig is opgeladen. Het bezet houden van een laadpaal zorgt ervoor dat andere medewerkers niet kunnen laden en levert dan ook veel frustratie op. Door je medewerkers een laadpaal te laten reserveren en ze op de hoogte te houden met meldingen, verminder je laadpaalklevers en vergroot je de tevredenheid van je medewerkers.

6. Lege parkeerplekken verhuren

Met de data die je verzamelt, kun je ook inzien hoeveel parkeerplekken leeg blijven. Deze data is enorm waardevol, omdat je lege plekken je namelijk geld op kunnen leveren. Benieuwd hoe? Lees hier hoe jij meer omzet haalt uit jouw lege parkeerplekken.

Automatiseer je parkeerterrein met Toogethr Smart Parking

Er hangen veel voordelen aan het moderniseren en automatiseren van je parkeerterrein, maar waar begin je? Met Toogethr Smart Parking automatiseer je niet alleen je parkeerproces, maar krijg je uitgebreid inzicht in je parkeertransacties. Onze samenwerking met EasyPark geeft je daarnaast de mogelijkheid om je lege parkeerplekken beschikbaar te stellen aan geregistreerde EasyPark gebruikers. Je bepaalt zelf de beschikbaarheid en het uurtarief van je parkeerterrein.

Benieuwd wat Toogethr voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze parkeerspecialisten of boek direct een demo.