Lege parkeerplekken? Zo haal jij omzet uit jouw parkeergelegenheid

Voor bedrijven in grote steden zien we een bijzondere, maar groeiende uitdaging: lege parkeerplekken. Op piekmomenten staat je parkeergelegenheid misschien vol, maar tijdens daluren ziet het er een stuk minder rooskleurig uit. Zo zien we dat een parkeerplek gemiddeld 584 uur per maand leeg staat. Een gemiste kans, want deze plekken kun je eenvoudig verhuren aan betalende bezoekers om zo meer omzet te halen uit jouw parkeergelegenheid. Benieuwd hoe? Lees dan verder.

Minder openbare parkeerplekken door autoluwe binnenstad

We zien dat steeds meer steden overstappen op een autoluwe binnenstad, waarbij automobilisten zo veel mogelijk ontmoedigd worden om met de auto naar de stad te komen. Een groot aantal steden probeert dit te bewerkstelligen door parkeerplekken in het centrum op te heffen.

Zo zien we dat Utrecht in 2023 ruim 65 parkeerplaatsen op straat heeft opgeheven om ruimte te maken voor fietsvakken. Amsterdam heeft de ambitie om per 2025 zo’n 10.000 parkeerplekken op te heffen2 en verwijst bezoekers naar een van de vele P+R’s buiten het centrum.

Naast het verdwijnen van huidige parkeerplekken zien we ook dat:

  • De Nederlandse bevolking blijft groeien. Volgens het CBS groeit het aantal inwoners in 2024 naar 18 miljoen, en zal het in 2037 zelfs 19 miljoen aantikken.
  • Er steeds meer auto’s bijkomen. Op 1 januari 2024 telde Nederland ruim 9,1 miljoen personenauto’s en de verwachting is dat we in 2030 de 10 miljoen zullen bereiken.4
Auto's op een rijtje in een stad

Gemiste kans

Lege plekken op jouw parkeerterrein en het gebrek aan parkeerfaciliteiten in de binnenstad bieden kansen die veel bedrijven over het hoofd zien.

Het afnemende aanbod en de toenemende vraag naar parkeerplekken in steden bieden enorme kansen voor bedrijven met een parkeerterrein in (de buurt van) het stadscentrum. Je kunt je overcapaciteit namelijk terugbrengen door je parkeerplekken te verhuren aan derden en zo je parkeerterrein te benutten als bron van inkomsten.

Je parkeerterrein optimaliseren voor een hoger rendement

Het is duidelijk dat er veel particuliere vraag is naar parkeergelegenheid in de stad en dat er veel kansen liggen voor bedrijven met onbenutte parkeerplekken. Maar hoe haal je als bedrijf daadwerkelijk meer rendement uit je parkeerterrein?

Stap 1: Krijg inzicht in je parkeergelegenheid

Het verkrijgen van inzichten in het gebruik van je parkeerterrein is een van de belangrijkste onderdelen van het optimaliseren van je parkeerfaciliteiten. Want wie parkeert wanneer? En hoe groot is je overcapaciteit op bepaalde dagen? 

Door middel van smart parking software krijg je: 

  • Inzicht in het parkeergedrag van je huurders, waaronder de verschillende parkeerstromen en publieksgroepen
  • Één centrale locatie plek om al jouw locaties te beheren
  • De mogelijkheid voor gebruikers om een parkeerplek en laadpaal te reserveren

Je kunt vervolgens met de verkregen data direct aan de slag er eenvoudig achter te komen op welke momenten parkeerplekken leeg zijn, zodat je deze voor andere doeleinden kunt gebruiken. 

Stap 2: Verhuur je lege parkeerplekken

Zodra het duidelijk is hoe groot je overcapaciteit is, kun je je parkeerterrein openstellen voor betalende bezoekers. Doordat deze bezoekers een parkeerplek boeken via EasyPark, worden hun gegevens geregistreerd en weet je dus altijd wie er op jouw parkeerterrein staat.

Hoeveel levert dit jou op?

Uit ons meest recente onderzoek blijkt dat bij een extra bezetting van 10%, bedrijven gemiddeld €24.000 per maand kunnen verdienen*. Heb je meer parkeerplekken beschikbaar? Dan kan je extra omzet enorm oplopen. 

Een leuke bijkomstigheid: door de onbezette parkeerplaatsen in daluren open te stellen voor particulieren verhoog je niet alleen je omzet, maar verminder je ook de parkeerdruk in de omgeving. Twee vliegen in één klap dus!

Toogethr software dashboard met een overzicht van parkeerders die via EasyPark geboekt hebben.

Haal vandaag nog meer omzet uit jouw parkeerterrein

Er is een grote kans dat jouw parkeergelegenheid niet op ieder moment van de dag vol staat en dit is zonder twijfel een gemiste kans. Door met behulp van slimme technologie en flexibele oplossingen je parkeerfaciliteiten te optimaliseren, behaal je optimaal rendement uit je parkeergelegenheid en draag je ook nog eens je steentje bij aan de samenleving.

Benieuwd hoe jij meer omzet kunt genereren door je parkeerterrein open te stellen aan betalende bezoekers? Ontdek de EasyPark module van Toogethr Parking of vraag direct een demo aan.

*Deze berekening is gebaseerd op data van onze huidige klanten met een gemiddeld zakelijk parkeerterrein van 151 plekken en een gemiddeld parkeertarief van €3,80. Houd er rekening mee dat de locatie, datum, tijd en tarieven invloed kunnen hebben op de vraag naar particuliere parkeerplekken en daarmee je omzet.